Andreea Lazăr
Campanie electorală timp de 90 de zile, urne transparente şi mandate raportate la numărul de locuitori. În ceea ce priveşte data organizării alegerilor, aceasta va fi una fixă: a treia zi de duminică a lunii noiembrie, pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale, şi prima duminică a lunii iunie, pentru cele locale.
Acestea sunt doar câteva dintre propunerile Autorităţii Electorale Permanente (AEP) pentru schimbarea Codului Electoral. Proiectul se referă atât la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, cât şi la referendumuri. Proiectul urmează să fie dezbătut împreună cu partidele politice, pentru a ajunge la o formă finală.
Prea mult 90 de zile
Noua lege electorală, propusă de Autoritatea Electorală Permanentă, îi nemulţumeşte pe majoritatea liderilor partidelor politice din judeţul Hunedoara. Chiar şi reprezentanţii partidului de guvernământ contestă cele 90 de zile de campanie. „Sunt de acord cu urnele transparente, în acest mod, putându-se evita suspiciunea de fraudare. În ceea ce priveşte perioada campaniei electorale, 90 de zile mi se par cam mult. Ar fi suficiente 45”, consideră preşedintele interimar al PDL Hunedoara, Viorel Arion. De aceeaşi părere este şi vicepreşedintele PNL Hunedoara, Tiberiu Balint. „Urnele transparente nu cred că deranjează pe nimeni. În schimb, 90 de zile de campanie este un termen exagerat, având în vedere multiplele alegeri pe care le avem. Asta ar însemna ca jumătate din timpul intermediar să-l petrecem în campanii electorale”, a afirmat Tiberiu Balint.
Costuri prea mari şi interese ascunse
Liderii hunedoreni ai PC, PRM şi PSD consideră că, la mijloc, sunt anumite interese ascunse ale actualilor guvernanţi. „Totul nu este decât o forţare a notei de către reprezentanţii PDL, pentru a mai frauda încă o dată alegerile. O campanie de 90 de zile înseamnă foarte mulţi bani cheltuiţi de către un candidat, iar cei care dispun de astfel de sume sunt cei de la guvernare. Consider că 60 de zile ar fi suficient pentru ca un candidat să îşi poate promova proiectele pe care doreşte să le implementeze. Mai mult, militez pentru respectarea Constituţiei şi nu încălcarea ei”, a declarat senatorul PSD, Cosmin Nicula. De aceeaşi părere este şi liderul PRM Hunedoara, Costel Avram. „Ar trebui văzut, în primul rând, care sunt costurile implementării acestor noi legi, cât se va cheltui de la stat şi cât de partide. Dacă toate aceste proiecte duc la cheltuirea banului public, pentru ca puterea să poată cumpăra mult mai uşor electoratul, atunci toate eforturile sunt în zadar”, este de părere Costel Avram. Conservatorii hunedoreni spun că aceste modificări sunt nişte „prostii”. „Vorbim toată ziua de reducerea costurilor, dar mărim perioada campaniilor electorale. Este o prostie. Perioada de campanie ar trebui să fie cât mai scurtă. După părerea mea, cel mai bun vot e cel electronic, astfel încât să se poată ştii, la orice oră, cine a votat, ca să nu mai existe discuţii privind fraudarea alegerilor”, a declarat Petru Mărginean, liderul PC Hunedoara.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Uite cum se gandesc ei la banii poporului. Uite, dragii de ei cum se gandesc la copii, bolnavi si batrani. Sa va dea D-zeu sanatate asa dupa cum va este sufletul, dragilor!!!