Actualitate

Cea mai veche piramidă din lume nu se află în Egipt. A fost construită în urmă cu 25.000 de ani în interiorul unui munte

Dacă aveaţi impresia că cea mai veche piramidă din lume a fost ridicată de locuitorii Egiptului sau ai Americii de Sud, va trebui să vă reconsideraţi părerile, deoarece noile cercetări indică faptul că cel mai vechi monument conic, de tip piramidal, construit de om ar fi putut fi construit în Indonezia în urmă cu circa 25.000 de ani.

Cea mai emblematică
Cunoscut sub numele de Gunung Padang, situl a fost confundat an­terior cu un deal natural, însă cer­cetările extinse pe teren au dez­văluit că întreaga structură a fost de fapt construită de mâna omului pe parcursul a mai multor milenii. În mod obişnuit, se crede că cea mai veche piramidă care încă rezistă în zilele noastre este piramida lui Djoser. Construită în jurul anului 2.630 î.Hr., Piramida lui Djoser este adesea considerată cea mai veche și cea mai emblematică piramidă din lume. Situată în Saqqara, Egipt, a fost construită pentru faraonul Djoser și este prima piramidă cu­nos­cută de acest tip. Însă cerce­tă­torii au o altă teorie. Situat în dis­trictul Cianjur, în provincia Java de Vest, Gunung Padang este un com­plex megalitic care se află în vârful unui deal care iese în evidenţă prin forma sa neobişnuită. Abia în anul 2018 arheologii au emis prima teo­rie conform căreia întreaga movilă ar fi putut fi de fapt una artificială și că Gunung Padang, care se traduce prin „Muntele Iluminării”, cuprinde mult mai mult decât structurile de piatră vizibile ce sunt așezate pe suprafața sa.

O construcție
Această afirmație surprinzătoare a fost făcută de o echipă complexă de cercetători care a petrecut trei ani în vederea cercetării sitului, între anii 2011 și 2014. Și, deși mulți experți nu au fost inițial convinși, cercetătorii au publicat acum o relatare detaliată a investigațiilor lor, oferind dovezi concrete care susțin ideea că Gunung Padang este cea mai veche piramidă din lume. „Datarea cu radiocarbon a solurilor organice din structuri a scos la iveală mai multe etape de construcție care datează de mii de ani înainte de Hristos, faza inițială datând din epoca paleolitică. Acest studiu sugerează cu tărie că Gunung Padang nu este un deal na­tural, ci o construcție de tip pi­ra­midă”, scriu autorii studiului.
Folosind o varietate de tehnici, inclusiv tomografia de rezistenţă elec­trică (ERT), radarul de pe­ne­trare a solului (GPR) și tomografia seis­mică (ST), cercetătorii au reușit să construiască o imagine a carac­te­risticilor interne ale dealului, pre­cum și cronologia construcției sale. Carotajele efectuate în șapte punc­te diferite au dezvăluit că piramida a fost construită în patru etape dis­tincte de-a lungul a mii de ani.

Structura a fost construită în 4 etape
Întinzându-se pe o înălțime cu­prinsă între 20 și 30 de metri, struc­tura a început cu crearea a ceea ce autorii numesc unitatea 4. Îngro­pată adânc în interiorul dealului, această fază inițială „a luat probabil naștere ca un deal natural de lavă” care a fost „sculptat meticulos” în forma sa actuală în urmă cu o pe­rioadă cuprinsă între 25.000-14.000 de ani.

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura