Categories: Actualitate

Ceaţă deasă în Europa

Volodia Macovei

O analiză de ultimă oră a Institutului pentru Politici Publice (IPP) scoate la iveală o atmosferă deloc roză, înainte de alegerile pentru Parlamentul European, în întreaga Uniune. În ciuda declaraţiilor optimiste sau angajante din partea unor lideri UE, pesimismul şi euroscepticismul sunt în creştere în toate statele, iar temele reale ale alegerilor europarlamentare vor fi greu de abordat cu soluţii credibile.
Primul necaz este perspectiva unei prezenţe foarte slabe la vot. În fapt, de mulţi ani, există o tendinţă evidentă de scădere a interesului cetăţenilor europeni pentru alegeri. Problemele mari cu care se confruntă statele UE, lipsa de perspectivă a cetăţeanului, au condus la o îndepărtare a electoratului de clasa politică. Ceea ce se întâmplă şi în România, noi adăugând la peltea şi un nivel al corupţiei şi nepotismului politic devenite insuportabile.
Pe o perioadă mai lungă, din 1979, până în 2009, media europeană a prezenţei la vot a scăzut de la 65,7 la 43 la sută. Pe alegerile europene, România a pornit, în 2007, cu un modest 29,5 la sută, şi a ajuns, în 2009, la un şi mai modest 27,7 la sută. Şi nici în 2014 nu se simte prea bine, interesul pentru alegeri fiind în scădere. Poate doar un supliment de mici, găleţi şi trufandale i-ar mai scoate pe români la vot, aşa, să nu fim în coada listei.
Dar nu numai scăderea apetitului pentru vot e necaz, ci şi diminuarea puterii principalilor poli de forţă politică din Europa. Se estimează că, în acest an, socialiştii europeni vor fi aproape la egalitate cu popularii, cu un biet procent suplimentar pentru PPE, nesigur şi acesta. O egalitate tot în scădere, previziunile fiind că aceste două grupuri, împreună, vor depăşi chinuit 50 la sută din voturi, ceea ce este, evident, mult mai puţin decât acel 66 la sută pe care îl adunau în 1999. În acelaşi timp, cele mai cunoscute grupuri mici, fie ele doar eurosceptice, fie şi radicale, par să meargă către dublarea numărului de mandate avute până acum.
În paralel, ofertele cele două grupuri mari ar putea fi înghesuite în două idei: locuri de muncă (dar nu se ştie bine cum) din partea socialiştilor şi protejarea şi întărirea monedei euro, din partea popularilor. Cam firav, pentru marile necazuri ale Europei. Vom trăi şi vom vedea. Deocamdată, e ceaţă.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat cârcotașii ăștia cărora nu le sca­pă nimic că un examen pentru un post…

2 zile ago

Bulina albă

Liviu Simedroni, primarul din Răchitova Pentru că își încheie mandatul cu fruntea sus, reușind, de-a…

2 zile ago

Bulina neagră

Dragoș C., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de…

2 zile ago

COMUNICAT DE PRESĂ

În perioada 18-19 septembrie 2024, doamna Natalia-Elena Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse,…

2 zile ago

Zeci de pompieri hunedoreni au pornit spre zonele inundate

Un număr de 32 de pompieri hune­do­reni au pornit spre zonele afectate de inundații din…

2 zile ago

Cum a ajuns un tânăr de 27 de ani să moară după administrarea vaccinului anti-COVID. Sângerări și cheaguri în creier

O anchetă privind moartea unui tânăr din cauza unui cheag de sânge apărut pe fondul…

2 zile ago