„În 28 februarie se împlinesc 230 de ani de când, pe Dealul Furcilor din Cetatea Alba Iulia, au fost executaţi în mod sălbatic, prin tragere pe roată, cei doi fruntaşi ai răscoalei care au sfârşit ca adevăraţi martiri. Nu mai puţin importantă este suferinţa şi sacrificiul lui Crişan, care şi-a pus capăt zilelor în închisoare. Din documentele vremii, aflăm că la execuţie au fost aduşi cu forţa 2.515 iobagi români, din 419 sate. Ei trebuiau să asiste, să ia aminte şi să povestească acelora care ar mai îndrăzni să se răscoale. Supliciul căpeteniilor răscoalei punea capăt în mod tragic celei mai mari mişcări populare din istoria de până atunci a românilor şi una dintre răscoalele cele mai mari din Europa”, a fost introducerea în temă făcută de Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene, care consideră că astfel de întruniri au menirea de a oferi generaţiei tinere posibilitatea unei mai bune cunoaşteri a istoriei poporului român, prin promovarea valorilor şi simbolurilor naţionale.
Apoi, cercetătorul ştiinţific dr. Ioachim Lazăr a prezentat principalele elemente ale Răscoalei de la 1784, condusă de Horea, Cloşca şi Crişan, şi ale supliciului acestora în cetatea de la Alba Iulia.
Cei prezenţi la manifestare au avut ocazia să răspundă unui set format din 21 de întrebări legate de tematica zilei, replicile corecte fiind recompensate cu premii constând în cărţi şi diplome oferite de instituţia de cultură. (M.Şerban)
S-a îmbătat criță și a făcut praf un bolid cumpărat din banii publici. Cârcotașii dintr-o…
Şoseaua care face legătura între municipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…
Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…
Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…
Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre modul în care nanoparticulele lipidice…
Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat…