Ieri, în timpul unei videoconferinţe preluată în toate judeţele, secretarul de stat dr. Raed Arafat, a prezentat bilanţul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă pentru anul 2014.
Departamentul a fost înfiinţat în urmă cu exact un an şi este o structură operaţională fără personalitate juridică a MAI, cu atribuţii de coordonare la nivel naţional a activităţilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă. În subordinea departamentului se află şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi, implicit, SMURD.
Peste patru milioane de pacienţi
Bilanţul I.G.S.U-SMURD, arată că, la nivel naţional, numărul incendiilor este în scădere, în 80 la sută din cazuri fiind necesară intervenţia pentru acordarea primului ajutor. De asemenea, a crescut numărul accidentelor rutiere la care s-a intervenit, cu nouă la sută faţă de 2013. Peste patru milioane de pacienţi au fost asistaţi de paramedicii SMURD, dintre care, puţin peste un milion au fost aduşi cu ambulanţa la Unităţile de Primiri Urgenţe. Pentru viitor, se doreşte modernizarea sistemului şi a serviciilor cu echipamente noi şi înlocuirea ambulanţelor vechi, precum şi o concentrare pe pregătirea personalului.
Rezultate de lăudat
„În data de 21 ianuarie a.c. am avut bilanţul ISU Hunedoara şi a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, unde a fost analizată în special activitatea defăşurată în cursul anului 2014 a inspectoratului, dar şi a SMURD-ului. Rezultatele au fost unele corespunzătoare, au avut un număr mare de intervenţii, au salvat multe vieţi omeneşti, activitatea fiind una complexă. Analiza s-a făcut pe mai mulţi indicatori de performanţă, dar pot să vă spun că eu sunt mulţumit de rezultatele obţinute în cadrul ambelor componente. Referitor la Dispeceratul unic integrat 112, care s-a inaugurat la începutul anului precedent, categoric, colaborarea dintre părţile componente ale acestui centru a fost una pozitivă, au reuşit să ia legătura cu mai multă operativitate şi s-au consultat pe problemele pe care le-au avut. Bineînţeles, atunci când am avut avertizări, coduri meteo sau hidro ei au stat permanent acolo, 24 de ore din 24, pe toată durata avertizării. Pentru noi este un lucru benefic pentru că, atât structurile MAI, cât şi celelalte, inclusiv Salvamontul, au putut interveni prompt, a fost scurtat timpul de operativitate până când a fost găsită structura cea mai potrivită, astfel încât să se poată acţiona. Salvarea de vieţi omeneşti şi ajutorul acordat persoanelor aflate în dificultate s-au realizat în condiţii superioare. Momentan, Salvamontul nu este cu caracter permanent parte a dispceratului, ci doar în momentul când avem avertizări“, a declarat Sorin Vasilescu, prefectul judeţului Hunedoara.
Frumoasă foc, dar cam tută! Gurile rele din sudul județului nostru spun că un ales…
Peste 100.000 de români s-au adunat, ieri, în Piața Universității. Oamenii au scandat „Libertate” și…
Alexia Crina în vârstă de 15 ani, sportivă la Clubul Kempo Lupeni Pentru că a…
Adrian T., din municipiul Vulcan, recidivist Pentru că riscă să ajungă iarăși în pușcărie pentru…
Un incendiu s-a pornit la o gospodărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…
Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…