Cei mai buni dintre cei buni în competiţie
Un celebru dicton latin spune „finis coronat opus”, adică sfârşitul încoronează opera. Sunt cuvintele care au caracterizat desfăşurarea marii finale a îndrăgitului concurs de cultură generală „Citeşti şi câştigi!”, ediţia „Cei mai buni dintre cei buni”, iniţiat şi organizat de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara şi Complexului Deva Mall, şi în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Hunedoara.
Elevi din întreg judeţul
În urmă cu şapte ani, am dat startul ineditului concurs de cultură generală intitulat „Citeşti şi câştigi!”. Acest concurs a fost conceput şi organizat cu scopul de a trezi interesul elevilor pentru lectură şi cunoaştere, de a-i obişnui cu spiritul de competiţie şi emulaţie. La prima ediţie au luat parte doar concurenţi de la colegiile şi liceele din Deva, începând cu ediţia din 2015, în concurs au fost antrenaţi şi elevi de la colegii şi licee din judeţ.
După consumarea ediţiilor anterioare, am decis să organizăm un concurs în care să se întreacă colegiile şi liceele aflate pe primele 12 locuri din clasamentul general al concursului judeţean de cultură generală „Citeşti şi câştigi!”, clasament alcătuit pe baza unui punctaj strict obţinut de colegii şi licee de-a lungul ediţiilor precedente:
– Colegiul Naţional „Decebal” Deva,
– Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Petroşani,
– Liceul Teoretic „I. C. Brătianu” Haţeg,
– Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni,
– Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara” Hunedoara,
– Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria” Deva,
– Colegiul Naţional de Informatică „Carmen Sylva” Petroşani,
– Liceul Teoretic „Avram Iancu” Brad,
– Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Hunedoara,
– Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia,
– Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva,
– Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani.
Echipele acestor colegii şi licee au concurat sub genericul „Cei mai buni dintre cei buni”.
Sunt sigur că cele şapte ediţii ale concursului „Citeşti şi câştigi!” şi-au atins scopul, toţi concurenţii au câştigat cunoştinţe extrem de preţioase, cultura lor generală fiind acum incomparabil mai bogată decât la începutul competiţiei.
Teme noi
Startul acestei noi şi originale ediţii a concursului „Citeşti şi câştigi!” s-a dat în ziua de 21 ianuarie 2020, când s-au tras la sorţi grupele preliminare. Concursul urma să se desfăşoare în perioada mai-iunie 2020, dar pandemia ne-a impus restricţii şi a trebuit să organizăm mai târziu rundele premergătoare finalei din 9 iunie 2021.
De fiecare dată, prin întrebările formulate, am dorit să deschidem calea concurenţilor spre domenii mai puţin sau deloc studiate la şcoală. Într-adevăr, parcurgând bibliografia pe care Biblioteca Judeţeană a alcătuit-o, se poate observa că ea a cuprins teme cu totul noi, interesante, care vor contribui la formarea unei solide culturi generale. Astfel, concurenţii au fost provocaţi să răspundă la întrebări din teme precum: Cucerirea Cosmosului, Parfumuri celebre şi creatorii lor, Emil Racoviţă, Jocurile Olimpice, Monumente UNESCO din România, Salvador Dali, George Orwell, Mihail Sebastian. Temele de geografie şi istorie propuse i-au purtat pe elevi prin India şi la locurile sacre ale Terrei, le-au oferit date importante despre populaţiile lumii, i-au introdus în fascinanta lume arabă, i-au făcut să cunoască istoria zbuciumată şi misterioasă a papilor şi i-au ajutat să afle mai multe despre spiritul şi inteligenţa omului politic englez Winston Churchill.
Am acordat o atenţie specială limbii române, corectei ei folosiri în această epocă în care degradarea limbii române a devenit un fenomen îngrijorător. De aceea, un set de întrebări a fost strict legat de ortografie, ortoepie, pentru a evita erorile frecvente din limbajul de fiecare zi.
Concurenţii s-au dovedit a fi la înălţimea aşteptărilor pe care le-am avut, astfel că, fără niciun fel de inhibare dată de faptul că întregul concurs s-a transmis în direct pe pagina de Facebook a Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, au reuşit să ne dovedească de fiecare dată că au privit cu toată seriozitatea această competiţie.
Toţi care s-au implicat, cu tot entuziasmul, în acest concurs – profesori, elevi, bibliotecari – merită felicitări şi mulţumiri.
Concursul a fost transmis în direct pe pagina de Facebook a Bibliotecii Judeţene şi, în reluare, pe postul local de televiziune Antena 3 Deva.
Calitatea deosebită a fiecărei ediţii a concursului a fost dată, fără nici o îndoială, de originalitatea întrebărilor la care elevii au fost chemaţi să răspundă, întrebări formulate cu profesionalism, pe baza unei vaste documentări, de colegii mei.
Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva doreşte să demonstreze şi prin acest concurs că este o instituţie culturală care îşi respectă menirea şi oferă comunităţii locale activităţi cultural-educative de înaltă ţinută.
Fiecare etapă a concursului a reprezentat un pas spre marea zi a confruntării finale în care au rămas cei mai buni dintre cei buni: Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara şi Colegiul Naţional „Decebal” Deva.
Până la ultima întrebare
Ultima confruntare din ediţia aceasta a fost palpitantă, concurenţii s-au luptat pentru victorie până la ultima întrebare. Ei au dat dovadă de seriozitate şi implicare până în ultimul moment al concursului, au dovedit că stăpânesc cunoştinţe diverse din toate domeniile cunoaşterii. Temele propuse de noi, organizatorii, au fost variate, surprinzând informaţii despre evenimente majore din istoria lumii, despre personalităţi marcante ale literaturii şi ale lumii ştiinţifice, despre locuri sacre sau mari competiţii sportive.
Au fost emoţii atât de partea concurenţilor, a celor implicaţi în mod direct în concurs, dar şi în rândul celor prezenţi în sală, a celor din spatele echipelor, colegi, profesori, părinţi, ce au venit în sală pentru a-i încuraja şi a se bucura împreună de victorie.
Concursul a fost câştigat de Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara, pe locul doi s-a clasat Colegiul Naţional „Decebal” din Deva, iar locul al treilea a fost ocupat de Liceul Teoretic „I. C. Brătianu” Haţeg.
Locul 4 (Menţiune) a fost ocupat de Colegiul Naţional de Informatică „Carmen Sylva” Petroşani,
Locul 5 – Liceul Teoretic „Avram Iancu” Brad,
Locul 6 – Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Petroşani,
Locul 7 – Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia,
Locul 8 – Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva,
Locul 9 – Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria” Deva,
Locul 10 – Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Hunedoara,
Locul 11 – Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani,
Locul 12 – Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni.
Au fost puse în joc premii importante: 8 laptopuri pentru locul I, 8 trotinete electrice pentru locul al II-lea, 8 hoverboards pentru locul al III-lea, 8 perechi de role pentru locul al IV-lea, 8 locuri în Tabăra Naţională de Istorie şi Civilizaţie Dacică şi Romană de la Costeşti (Premiul juriului), 96 de pachete cu cărţi, trofee, diplome, precum şi premii surpriză care au fost atribuite prin tragere la sorţi chiar în ziua marii finale: o dronă, un uscător de păr, o undiţă, două invitaţii la restaurant pentru două echipe, un tort pentru o echipă, trei premii în bani a câte 100 de lei fiecare, cinci ghiozdane cu rechizite.
Premiul Juriului a fost acordat concurenţilor de la Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani care au avut o evoluţie constantă de-a lungul confruntărilor, au manifestat interes pentru temele propuse spre studiu şi au dovedit spirit de echipă şi fair-play.
Premiile au putut fi oferite cu sprijinul generos al Consiliului Judeţean Hunedoara, Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Hunedoara şi al unor sponsori precum: S.C. Anorom S.R.L., Banca Comercială Română, Bistro Lex Deva, Cofetăria Arta Deva, Eurosport DHS S.A., Ingeco S.R.L., Magazin Fishing Center Deva, Pizzeria de la Casa Deva, Restaurant Castelo Deva, Rom Insurance – Broker de Asigurare, S.C. Top Tech S.R.L. Deva, The Refresh Deva, Tipografia S.C. Colofon Print S.R.L. Deva.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Ion Bădin, preşedintele juriului, împreună cu Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene, alături de sponsorii concursului, au înmânat premii tuturor concurenţilor. Prezenţa vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara la finala acestui concurs a avut o semnificaţie specială deoarece a pus în lumină sprijinul permanent pe care această autoritate judeţeană o acordă Bibliotecii Judeţene.
Trebuie remarcat efortul deosebit al bibliotecarilor Diana Ferencz, Camelia Mestecănean, Daniel Oprean, Sorin Pascu, Diana Trif, Mihaela Ţoţa care, cu profesionalism şi meticulozitate, au alcătuit întrebările la care cei mai buni dintre concurenţi au oferit răspunsuri corecte.
Felicitări câştigătorilor, felicitări tuturor concurenţilor, felicitări profesorilor, ne bucurăm împreună de această reuşită a noastră.
Ioan Sebastian Bara, manager