Cele 27 de milioane de morţi
Povesteam, cu câteva zile în urmă, despre Memorialul din oraşul francez Caen. Este prezentată istoria perioadei interbelice, a celui de-al doilea război mondial, dar şi a războiului rece.
La izbucnirea scandalului Băsescu – declaraţiile referitoare la ordinul de a trece Prutul, într-un editorial, am încercat să explic de ce asemenea declaraţii nu se fac, inclusiv pentru că există o parte a istoriei supusă unor convenienţe. Cu alte cuvinte, puternicii zilei „cad de acord”. Iar la finalul celui de-al doilea război mondial, s-a căzut de acord că Germania a fost agresor, iar SUA, Anglia, Rusia şi Franţa (aici am eu unele rezerve, oricât i-aş simpatiza pe francezi) sunt puteri aliate învingătoare. La muzeul din Caen, este definită clar, oficial, agresiunea Germaniei hitleriste asupra Uniunii Sovietice. Germania, se spune, a atacat prin surprindere Uniunea Sovietică, sprijinită de aliaţii ei: Ungaria, Italia şi România. Se spune despre pactul Ribbentrop-Molotov, că este recunoscută injusteţea lui, dar România este considerată – la peste un an de la semnarea acelui pact – ţară agresoare.
Punerea în discuţie a unor astfel de chestiuni, într-o epocă frământată de o criză economică majoră, comportă riscuri şi cere multe precauţiuni, necesită multe nuanţe şi mai ales, ridică problema oportunităţii. Ce motive există pentru a te pronunţa, aşa, pe nepusă masă, într-o chestiune rămasă extrem de sensibilă pentru toată lumea. În nordul Franţei, în Normandia mai exact, este reconstituită în amănunt, debarcarea anglo-americană din 1944, francezilor nu le prea convine să li se spună că au fost eliberaţi de alţii şi încearcă să se pună într-o lumină cât mai favorabilă, Germaniei nu-i prea place să i se reamintească de agresiunea din 1939, iar Rusiei, care a avut atunci 27 de milioane de morţi, nu-i place să audă că cineva, în anul de graţie 2011, ar fi dat şi el acel ordin de trecere a Prutului.
Comunismul nu a fost, în mod cert, o variantă fericită pentru Estul Europei. E clar că ni l-au adus tancurile sovietice, dar avem şi noi o parte din vină – ne-am acomodat într-o măsură mai mare decât ungurii, cehoslovacii sau redegiştii. Dar pe de altă parte, refuz să mă gândesc cum ar fi arătat o Europă dominată de Germania nazistă. Pentru curioşi, recomand cartea „Procesul de la Nurnberg”, care la final, are publicate planurile lui Hitler pentru Europa…
Continui să cred că indiferent de ce crede opinia publică din ţară, declaraţiile făcute de la cel mai înalt nivel au fost nefericite şi au urmări diplomatice, chiar dacă ele nu vor fi uşor sesizabile la nivelul omului de rând. Ca să înţelegem, e suficient să comparăm – nici nouă nu ne convine să auzim, de la Tokes de exemplu, că pentru Ungaria, Tratatul de la Trianon (în urma căruia Transilvania a revenit României) este prilej de orice, dar nu de bucurie.
Aveti dreptate domnule Gruian !!!
Asemenea declaratii nu se fac !!!!
De cei ca noi, muritorii de rind, nici chiar gazetari mai rasariti(auzi nerusinarea… si pe timp de criza.. )!!!
Dar tot timpul au fost oameni politici, mai excentrici, care au mai spus cite ceva …
Constantinescu, a fost invins de : structuri”
Ceau………, a ramas celebru, dupa Praga 1968…
Base… dupa .. romani treceti Nistrul !!!!
Noi…… dupa ce…..?????