Categories: Flash

Cele mai celebre arcuri de triumf

Arcurile de triumf sunt construcţii impresionante, cu cel puţin o arcadă destinată pietonilor. Aceste construcţii au fost ridicate în cinstea unei persoane importante sau pentru a comemora un eveniment semnificativ. Deşi arcurile de triumf au fost construite de multe naţiuni, cei care au început tradiţia au fost romanii. Nu se ştie cu exactitate când a apărut prima construcţie, însă odată ce au devenit populare, aceastea au avut detalii tot mai elaborate.
1. Poarta Indiei, Mumbai
Poarta Indiei este unul dintre cele mai importante simboluri ale oraşului Mumbai şi a fost construită pentru a comemora vizita Regelui George V şi a Reginei Maria. Construcţia a început în anul 1911 şi a fost dată în folosinţă 13 ani mai târziu. Cu o înălţime de 26 metri, Poarta Indiei are un stil ce îmbină arhitectura hindusă şi musulmană: arcada este în stilul musulman, iar decoraţiunile hinduse. Ultimele trupe britanice care au părăsit India au avut parte de o ceremonie memorabilă la Poarta Indiei, pe 28 februarie 1948.
2. Arcul lui Caracalla, Djemila
Localizată în Algeria, arcul lui Caracalla a fost construit în secolul I d.Hr, de romani şi a primit numele de Cuicul. Iniţial, aici a fost o colonie de soldaţi, care s-a transformat într-un oraş bazat pe comerţ. În timpul domniei Împăratului Caracalla, un nou forum a fost construit, iar noua arcadă a apărut în anul 216 d.Hr, pentru a-i onora pe părinţii săi, Julia Domna şi Severe Septime. În 1839, ducele d’Orleans a dezmembrat arcada pentru a o transporta la Paris. Moartea sa a dus la abandonarea proiectului, un nou arc fiind construit în 1922.
3. Arcul Patuxai, Laos
Patuxai este un monument de război, situat în centrul oraşului Vientiane, din Laos. Arcul de triumf este dedicat celor care au luptat pentru ca ţara să îşi capete independenţa faţă de Franţa. Patuxai a fost construit între anii 1957 – 1968 şi are 5 turnuri ce reprezintă principiile co-existenţei între naţiunile lumii. Totodată, turnurile exemplifică cele 5 principii budiste: precauţie, amabilitate, flexibilitate, cinste, onoare şi prosperitate.
4. Arcul lui Septimius Severus, Libia
Lucius Septimius Severus a fost un împărat roman, care s-a născut în Leptis Magna, în prezent Libia, care a domnit între anii 193 – 211. Deşi nu se ştie data la care a fost construit, se bănuieşte că arcul de triumf a fost ridicat de cetăţeni odată cu începerea domniei lui Severus. Arcul are o scenă centrală ce îi arătă pe împărat şi pe fiii săi, Caracalla şi Geta, în timp ce îşi dau mâinile. Se presupune că acest moment este de la inaugurarea arcului de triumf, în jurul anului 200.
5. Arcul lui Titus, Roma
Arcul lui Titus se află în Roma şi a fost construit în anul 82 d.Hr, de împăratul roman Domiţian, la scurt timp după moartea fratelui său, Titus. Arcul de Triumf a fost ridicat pentru a comemora victoria lui Titus de la Ierusalim din anul 70. Arcul lui Titus a servit ca model pentru numeroase construcţii de gen, inclusiv Arcul de Triumf din Franţa.
6. Arcul Timgad, Algeria
Timgad a fost un oraş-colonie din Algeria, fondat de împăratul Traian, în jurul anului 100 d.Hr. În partea de est a oraşului se afla un arc de triumf de 12 metri înălţime, intitulat Arcul lui Traian. Cunoscut şi sub numele de Arcul Timgad, monumentul a fost parţial renovat în 1900. Arcada a fost construită din gresie, iar coloanele mai mici din marmură colorată.
7. Arcul lui Adrian, Jerash
Situat în partea de nord a Iordaniei, Jerash a fost unul dintre cele mai importante oraşe romane din provincia Arabia. Romanii au asigurat siguranţă şi pace în acest oraş, ceea ce a permis ca Jerash să devină prosper. Împăratul Adrian a vizitat Jerash între anii 129 – 130 d.Hr, iar arcul de triumf a fost ridicat în cinstea vizitei sale. Planul era ca arcul de triumf Adrian să devină principala poartă de acces a oraşului, însă planurile de expansiune nu au fost nicioadată realizate.
8. Arcul lui Constantin, Roma
Situat chiar lângă Colosseum, Arcul lui Constantin a apărut în 315 d.Hr, pentru a comemora victoria împăratului Constantin I asupra împăratului Maxentius. Bătălia a marcat începutul trecerii împăratului Constantin la creştinism. Potrivit cronicilor, împăratul a avut o viziune în care Dumnezeu i-a promis victoria dacă armata sa îşi va imprima pe scuturi forma crucii. Deşi arcul de triumf este dedicat intervenţiei divine, pe el nu există simboluri ale creştinismului.
9. Arcul de Triumf, Paris
Arcul de Triumf este unul dintre simbolurile de marcă ale oraşului Paris şi se afla în Place de l’Etoile, la extremitatea vestică a bulevardului Champs-Elysées. Arcul de Triumf a fost ridicat în 1806, pentru a comemora victoria lui Napoleon la Austerlitz. Arcul de Triumf a fost finalizat în 1836, la mult timp după moartea lui Napoleon. Inspirat de arhitectură romană, Arcul de Triumf are o înălţime de 50 metri şi are 4 statui, care simbolizează: Triumful din 1810, Rezistenţa, Pacea, La Marseillaise. Pe zidurile interioare sunt scrise numele celor 558 de generali ai Imperiului. Numele celor care au murit în luptă sunt subliniate.

(Articol şi fotografii preluate de pe site-ul http://www.infoturism.ro/ atractii-turistice/turismall)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Guvernul cu turul I, protestatarii cu turul II

Guvernul a stabilit data alegerilor prezidenţiale, pe 4 și 18 mai 2025. Perioada elec­torală începe…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj de la noi vrea cu tot dinadinsul să ajungă…

2 zile ago

Primarul municipiului Hunedoara, ales vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România

Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, a fost ales, ieri, vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România…

2 zile ago

Bulina albă

Geanina Ianc, directorul general al DGASPC Hunedoara Pentru că răspunde întotdeauna la solicitările cetățenilor, fiind…

2 zile ago

Bulina neagră

M.P., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată, deveanul fiind acuzat de…

2 zile ago

Polițiștii avertizează! O nouă metodă de înșelăciune a apărut în spațiul online

În contextul actual al amenințărilor cibernetice, Poliția Română a iden­tificat o tendință de înșelăciune care…

2 zile ago