De obicei, o insulă de piatră este o formaţiune stâncoasă, situată lângă coastă, nepopulată, având puţină vegetaţie. Insulele de piatră nu arată la fel, unele sunt sculptate de natură în diverse forme, altele sunt create de om. Unicitatea acestor mici insule este foarte populară printre vizitatori, turişti străini şi fotografi din întreaga lume.
1. New Eddystone Rock, Alaska, USA
Această insulă din Alaska, numită New Eddystone Rock, este o coloană de bazalt. Bazaltul vine din crăparea Canalului Behm (canal natural în Alaska). Textura acestei coloane de bazalt ne arată că New Eddystone Rock a făcut parte dintr-un crater vulcanic unde magma a ajuns în repetate rânduri la suprafaţa pământului. Căpitanul George Vancouver a numit această rocă după Farul Eddystone, de lângă Cornwall, Anglia, atunci când a navigat în această zonă în anul 1793. Înălţime: 72 metri.
2. Fastnet Rock, Irlanda
Fastnet Rock sau pur şi simplu Fastnet este o mică insulă în Oceanul Atlantic, în cel mai sudic punct al Irlandei. Din cauza acestei locaţii, Fastnet era cunoscută drept “Lacrima Irlandei”, pentru că acest loc a fost ultimul loc văzut de către emigranţii irlandezi înainte de a călători spre SUA în secolul 19. Fastnet Rock este un şist argilos cu filoane de cuarţ. Se înălţa la aproape 30 de metri deasupra nivelului apei şi este separat de Little Fastnet de un canal lat de 10 metri. Farul insulei a fost construit iniţial în 1854, dar a fost dărâmat în 1865. A fost reconstruit în 1906 cu roci de granit importate din Cornwall şi dispune şi de un heliport.
3. Turnip Rock, Michigan, USA
Turnip Rock, o insulă în formă de nap, este situată pe lângă coasta Michigan în Lacul Huron. Forma sa unică este rezultatul a mii de ani de eroziune cauzată de valuri. Turnip Rock are o înălţime de şase metri, în vârful acestei insule au crescut copaci şi vegetaţie. Suprafaţa înconjurătoare este proprietate privată, deci turiştii pot vedea insuliţa doar de pe vapor, iar pe timpul iernii, pe suprafaţa lacului îngheţat.
4. Dunbar Rock, Honduras
Pe suprafaţa acestei mici insule din Honduras, se află un minunat resort. Acesta este unul dintre cele mai interesante resorturi de scufundări din Caraibe. Este bine de ştiut că apare în anunţurile de turism ale Guvernului din Honduras şi pe cărţile poştale. Vila Dunbar operează ca un binecunoscut resort de scufundări, cu excelente activităţi de scufundări şi pescuit, chiar lângă doc. Reciful de corali este 100 la sută privat, insula în sine oferind intimitatea unei insule private. Insula are o mică pădure de stejari, ce oferă umbră pe parcursul zilelor călduroase.
5. Stencica (Little Rock), Serbia
În mijlocul râului Drina, este situată insuliţa Stencica, unde se află o căsuţă, lângă oraşul Bajina Basta, Serbia. Mai precis, acest oraş se întinde de-a lungul văii râului Drina, în partea estică a Parcului Naţional Tara. În 1968, a apărut prima structură a acestei insuliţe, ca un refugiu şi fără să se poată construi ceva pe suprafaţa acesteia. Nu numai aşezarea este deosebită, dar şi faptul că este situată pe frontiera dintre două ţări (Serbia şi Bosnia & Herzegovina), teritoriu considerat tip duty free. De fiecare dată după o furtună sau o inundaţie, după ce casa de pe insulă este distrusă, Milija Mandic Gljiva (unul din constructorii iniţiali ai casei) o reconstruieşte.
6. Mitsukejima, Japonia
Mitsukejima este o insulă nepopulată din Suzu, Ishikawa, Japonia. Din cauza formei sale, este cunoscută şi drept Gunkanjima (însemnând Insula “Nava de luptă”), această denumire este de asemenea comună şi pentru Insula Hashima din Nagasaki. Conform folclorului, insula a fost denumită astfel, Mitsukejima, de un călugăr, cărturar şi artist, Kukai, care a descoperit-o în timpul călătoriei sale din Insula Sado, Niigata. Mitsukejima are o lungime de aproximativ 150 de metri, 50 de metri lăţime şi 30 de metri înălţime deasupra nivelului apei. Insula este compusă din diatomit (rocă sedimentară silicioasă formată în cea mai mare parte din resturile cochiliilor de diatomee), această rocă fiind materie primă pentru shichirin (un cuptor de gătit portabil din argilă, un produs special din zona Suzu). Mitsukejima este cunoscută şi ca parte a Parcului Naţional Notohanto.
7. Clingstone, Rhode Island, SUA
Vila Clingstone are o vechime de 105 ani, fiind situată pe o bucată de piatră în Golful Narrangansett, Rhode Island, SUA. Piatra este aşa mică încât poate fi numită micro-insuliţă. Acest conac, cu cele trei etaje ale sale, găzduieşte 23 de camere cu 10 dormitoare şi a fost construit în 1905 de J.S. Lovering Wharton, în colaborare cu artistul William Trost Richards. Deşi casa a fost construită astfel încât să reziste la uragane, în 1938 a fost zdravăn avariată de un uragan şi a rămas liberă pentru 20 de ani. În anul 1961, a fost cumpărată de arhitectul Henry Woodm, un văr îndepărtat de-al lui Wharton, care a renovat casa şi o întreţine cu ajutorul a 71 de prieteni şi rude de-ale lui, pe care îi invită în fiecare an să stea cu el şi să-l ajute la reparaţii, incluzând şi curăţarea celor 65 de ferestre. Conacul este cunoscut în împrejurimi ca şi “Casa de pe piatră”.
8. The Rock, Tanzania
Pe această insuliţă de pe lângă coasta frumoasei plaje Michanwi Pingwe (Zanzibar), este situat Restaurantul “Rock”. Depinzând de flux şi reflux, este posibil să puteţi intra în apă sau dacă nu, puteţi merge cu barca de pe mal până la baza insuliţei. Proprietarii nu fac reclamă restaurantului şi nu pun semne pentru a-i conduce pe oameni spre acest local. Ei doar aşteaptă ca oamenii să-i găsească. În mod firesc, restaurantul serveşte o gamă largă de fructe de mare.
(Informaţii preluate de pe site-ul http://www.infoturism.ro/atractii-turistice/turismal)
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Apai mie asa imi place denumirea de "eco resort" ca am ramas prost. Credeam ca e un feder (arc) eco. Cand colo e vorba de o statiune turistica. Dara mi'am revenit