Actualitate

CELE MAI MARI FRAUDE FINANCIARE DIN ISTORIE (1)

Am putea fi tentaţi să presupunem că frauda, respectiv investigaţiile anti­fraudă reprezintă fenomene re­lativ noi, apărute odată cu mul­ti­na­ţionalele şi sistemul capitalist mo­dern.
Cu toate acestea, istoria ne învaţă că riscul de fraudă este omniprezent, existând din cele mai vechi timpuri, fie că vorbim de frauda economică sau chiar de vânzarea unui imperiu. Des­co­perirea marilor cazuri de fraudă din istorie ne poate ajuta să înţelegem mai bine mecanismul de înşelăciune, modul de operare al infractorilor şi – poate cel mai important – cum teh­nicile de investigaţii antifraudă pot pre­veni păgubirea instituţiilor.

Vânzarea Imperiului Roman
Contrar numelui cu care a rămas în istorie, vânzarea imperiului roman, frauda din anul 193 AD nu a implicat vânzarea propriu-zisă a imperiului, ci a funcției de împărat al imperiului, ce asigura putere de decizie asupra tu­turor aspectelor ce țineau de ad­mi­nis­trarea imperiului, de la adoptarea le­gilor la infrastructura rutieră, numirile politice, conducerea armatei etc. Funcția de împărat roman putea fi câștigată prin merit sau moștenită, în ambele situații împăratul fiind re­cu­noscut și considerat demn de funcție de majoritatea romanilor.

Intrigi și amestecul în politică
În ultima noapte a anului 192 AD, Comodus, fiul lui Marcus Aurelius, a fost ucis. În locul lui, Garda Pretoriană l-a numit a doua zi împărat pe Pertinax, prefectul urban al Romei. Garda Pretoriană (în latină, cohortes praetoriae) era o unitate de elită a armatei imperiale romane, ai cărei membri au servit timp de aproape 3 secole drept gărzi de corp și ofițeri de informații pentru conducătorii romani. Pretorienii s-au făcut remarcați prin intrigi și amestecul lor în politică, mer­gând până la răsturnarea frauduloasă a împăraților și proclamarea succe­so­rilor lor, așa cum au procedat și cu Pertinax. De la a fi garda de corp a îm­păratului, aceștia deveniseră puterea ma­nipulatoare din spatele tronului. Atunci când Pertinax a refuzat să îi recompenseze cu bani pentru nu­mirea sa și a încercat să facă schim­bări în rândul gărzilor corupte, Pre­to­rienii l-au ucis. În loc să numească pur și simplu un alt împărat, membrii Gărzii Pretoriene au organizat, pe 28 martie 193 AD, o licitație publică, urmând ca împărat să fie numit cel care le oferea cei mai mulți bani. So­crul lui Pertinax a oferit câte 5.000 de drahme pentru fiecare soldat al Gărzii, dar câștigător a fost Didius Julianus, un senator foarte bogat, care le-a oferit câte 6.250 de drahme. Având în vedere că erau aproximativ 4.500 de pretorieni, suma totală de plată a fost de 28.225.000 de drah­me. E greu de spus cât ar valora astăzi o drahmă veche, dar estimarea istori­ci­lor este cuprinsă între 500 de milioa­ne și 1 miliard de dolari plătiți pentru a câștiga fraudulos tronul roman și protecția oferită de Garda Pretoriană.

Au vândut ceva ce nu le aparținea
De ce este acest incident catalogat drept o fraudă? Pentru că, la fel ca în orice altă fraudă financiară clasică, gar­dienii au vândut ceva ce nu le apar­ținea. Pretorienii nu dețineau imperiul. Ceea ce a cumpărat, de fapt, Didius Julianus a fost sprijinul lor pentru a deveni împărat. În ceea ce îl privește pe proaspătul împărat, el nu a fost deloc apreciat pentru modul în care a obținut tronul, ba chiar s-a declanșat un război civil între mai multe facțiuni care încercau să îl destituie. Două luni mai târziu, abandonat de pretorieni și de Senat, a fost și executat de un sol­dat oarecare în palatul său pustiu. Prima măsură luată de urmașul său la tron? Executarea pretorienilor care au pus la cale frauda imperial.

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura