EvenimentFlash

Cele mai noi modificări la Codul Rutier

Natalia Bumbac03 control-politia-rutiera

Recent, Codul Rutier (CR) a suferit câteva modificări printr-o ordonanţă a Guvernului, publicată în Monitorul Oficial în 29 august a.c.. Schimbările vizează regimul de circulaţie a unor vehicule pe drumurile publice, sau măsurile cu privire la sistemele de siguranţă a pasagerilor, dar şi condiţiile de recoltare a probelor biologice.

Tractoarele – verificate tehnic
Una dintre aceste modificări stabileşte statutul tractoarelor agricole şi forestiere, deoarece până acum, în Codul Rutier era prevăzută doar noţiunea de tractor. Prin urmare, cei care până în prezent circulau cu astfel de vehicule pe drumurile publice şi nu aveau toate actele în regulă, nu se vor mai scuza pe motiv că folosesc tractorul doar la muncile câmpului. „Toate vehiculele înmatriculate sau înregistrate trebuie să aibă inspecţia tehnică periodică, dar şi celelalte acte prevăzute în Codul Rutier, cum ar fi asigurarea obligatorie. Nu mai poţi ieşi pe drumurile publice cu un tractor dacă nu ai inspecţia tehnică la zi”, a declarat comisarul şef Mircea Adam, şeful Biroului Accidente  din cadrul Serviciului Rutier al IPJ Hunedoara.

Mai multă siguranţă la transportarea copiilor
De asemenea, au mai fost introduse reguli noi cu privire la sistemele de siguranţă din interiorul vehiculelor. Noutatea constă în interzicerea transportului copiilor mai mici de trei ani, dacă maşina nu este echipată corespunzător. Astfel, şoferii vor avea obligaţia să se asigure că pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranţă sau sunt transportaţi numai în „dispozitive de fixare în scaune omologate pentru copii, în condiţiile prevăzute de regulament (art. 37, CR)”.

Probele biologice recoltate la faţa locului
O altă modificare a Codului Rutier constă în posibilitatea recoltărilor probelor biologice în ambulanţa aparţinând Serviciului mobil de urgenţă. Până acum, de recoltarea probelor biologice se ocupau doar unităţile de asistenţă medicale autorizate şi cele medico-legale. În urma acestei modificari, probele vor fi recoltate mult mai rapid, chiar la faţa locului,  iar rezultatele vor fi şi mai aproape de adevăr.
„Au mai fost schimbate şi regulile în care unei persoane i-a fost anulat permisul, în cazul condamnării pentru o infracţiune care a fost dezincriminată. Cei care aveau permisul anulat, iar instanţa le-a stabilit nevinovăţia, vor putea să-şi recupereze permisul de conducere fără a mai susţine examen”, a mai adăugat comisarul şef Mircea Adam. Iar cei care vor solicita eliberarea unui nou permis pe motiv de expirare a celui vechi, vor fi obligaţi să facă o vizită la psiholog.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura