Cu prilejul împlinirii, la 28 august 2017, a o sută de ani de la naşterea dramaturgului Horia Lovinescu, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” a organizat ieri, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva un eveniment cultural sub genericul „Lovineştii, oamenii cărţilor”.
Publicul a fost format cu precădere din elevi, iar la finalul prezentării din cadrul evenimentului, acestora le-au fost adresate întrebări tematice, cele mai bune răspunsuri fiind răsplătite cu premii constând în cărţi şi diplome oferite de instituţia de cultură.
„Au mai fost evocaţi, pe larg, alţi doi membri iluştri ai familiei Lovinescu: criticul şi istoricul literar Eugen Lovinescu şi fiica acestuia, jurnalista şi criticul literar Monica Lovinescu. Originari din Moldova, această parte de ţară care a dat României o întreagă pleiadă de personalităţi din toate domeniile, Lovineştii au adus o importantă contribuţie la dezvoltarea spiritualităţii române: de la Eugen Lovinescu, considerat cel mai important critic literar după Titu Maiorescu, la filosoful Vasile Lovinescu şi romancierul Anton Holban, de la celebra „voce” a Europei Libere, Monica Lovinescu, la dramaturgul Horia Lovinescu, mult prea uşor etichetat drept reprezentant al proletcultismului. Demn reprezentant al marii familii a Lovineştilor, Horia Lovinescu rămâne în literatura română „… un mare dramaturg european care moşteneşte filonul lui Ibsen şi, în consecinţă, scrie un teatru al dezbaterilor etice şi intelectuale” şi „este adevăratul nostru dramaturg de după 1945”, aşa cum apreciază criticul de teatru Dan Stanca. Astfel, elevii aflaţi în sală au putut face cunoştinţă cu cele trei mari personalităţi ale culturii române, aflând lucruri care, poate, la orele de clasă nu li se predau ”, a precizat Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene. Acesta a ţinut să le mulţumească pentru prezenţă atât elevilor, cât şi cadrelor didactice.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…