Centru de vaccinare pentru copiii din zona Brad și nu numai
Magdalena Șerban
În baza reglementărilor, pentru protecția împotriva COVID-19 și limitarea complicațiilor generate de infecția cu SARS-CoV-2, copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani pot fi imunizați prin vaccinare. La nivelul Județului Hunedoara sunt șapte asemenea centre, unul funcționând la Spitalul municipal Brad.
Săptămânal
„Centrul de vaccinare pentru copii funcționează în fiecare miercuri, deci o dată pe săptămână, în intervalul orar 14-19. Activitatea este desfășurată de un medic și o asistentă. Bineînțeles, există și doi registratori care au în portofoliu tot centrul de vaccinare, adică inclusiv cele două cabinete pentru adulți, pe lângă cel pentru copii. Spațiile au fost amenajate conform cerințelor și normativelor sanitare în vigoare și au acordul Direcției de Sănătate Publică a Județului Hunedoara. Pentru a creea măcar o mică parte din atmosfera copilăriei și a face cabinetul mai prietenos cu cei mici, pereții au fost decorați cu personaje din desene animate, totul fiind atractiv încă de la prima vedere. Reamintesc că vaccinul este gratuit pentru toată lumea. Trebuie precizat că platforma de programare lansată la nivel național permite programarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani, dar vaccinarea se poate realiza și fără programare, prin prezentare directă la cabinet (cum e și cazul nostru) sau la cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru. De asemenea, Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV) este optimizat și permite procesarea datelor pentru această categorie eligibilă la vaccinare”, explică Ioan Cobori (foto), managerul Spitalului municipal Brad. Menționăm că vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor mai mici de 12 ani din România se face cu singurul vaccin aprobat în acest moment pentru această grupă de vârstă – Comirnaty, produs de Pfizer-BioNTech. E vorba de un vaccin pediatric, un alt tip de vaccin decât cel folosit pentru adulți. Copiii nu se pot vaccina în lipsa consimțământului acordat de către părinți sau de către reprezentantul legal al minorului și în lipsa efectuării triajului medical prin completarea chestionarului. Modelele sunt disponibile și pe platforma națională
de vaccinare, accesând: https://vaccinare-covid.gov.ro/formulare-si-chestionare/. Obiectivul de acoperire vaccinală în rândul copiilor sub 12 ani este de doar 20 la sută, „date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticență parentală”, se arată în Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, document elaborat de Ministerul Sănătății la finalul anului trecut.