Centrul de Excelenţă de la Brad, încă sub lupa Ministerului Sănătăţii
În cadrul Sanatoriului de Pneumoftiziologie din Brad, se doreşte înfiinţarea unui Centru de Excelenţă destinat tratamentului tuberculozei chimiorezistente. Se aşteaptă însă undă verde ministerială.
“Demersul nostru a rămas în analiza Ministerului Sănătăţii, din 2015. Probabil că la anul vom ştii exact cum ne situăm. Cert este că deţinem expertiză în ce priveşte cazurile de tuberculoză chimiorezistentă şi ar fi păcat să nu se concretizeze această formulă de ajutor medical. S-ar putea aloca paturi (25) din numărul deja existent, aşa că nu ar implica suplimentare. Adresabilitatea bolnavilor nu e constrânsă din punct de vedere al arondării teritoriale, tratând pacienţi din orice colţ al ţării, dacă aceştia solicită internare la noi. Referitor la statistici, judeţul Hunedoara se află la un nivel mediu al incidenţei, comparativ cu restul. Există judeţe din Oltenia şi Moldova care au peste 100 de cazuri la 100.000 de locuitori, în timp ce judeţe precum Covasna şi Harghita au sub media pe ţară, adică 30-40 de cazuri la suta de mii de locuitori”, a arătat dr. Ionel Circo (mesalion), managerul sanatoriului brădean.
Potrivit Strategiei Naţionale de Control al Tuberculozei, costul spitalizării unui pacient cu tuberculoză multidrog rezistentă, timp de 90 de zile, fără alte complicaţii, este cuprins între aproximativ 12.000 USD şi 18.000 USD. Deşi tratamentul tuberculozei este gratuit în România, fondurile publice nu ajung pentru formele rezistente ale bolii.
Pe asta vreti sa-l mumificati in postura de manager?
Nu mai sunt medici, ca moaca lui Circo e prezenta de vremea lui Ceausescu doar in pozitii de conducere!