Începând cu luna martie a acestui an, CARP Deva a fost acreditat ca furnizor de servicii sociale, printr-un centru de zi.
Clădirea-gazdă, amenajarea acesteia şi o parte din dotare au fost realizate cu ajutorul investiţiei aferente proiectului european, câştigat şi implementat de conducerea unităţii, sub denumirea de „Centru social pentru persoanele vârstnice“. Acesta cuprinde cabinete medicale specializate pe problemele specifice persoanelor vârstnice, frizerie, coafură, cizmărie, croitorie, precum şi magazin de pompe funebre.
Socializarea, cuvântul de ordine
În prezent, centrul de zi numără doi asistenţi sociali şi are în desfăşurător un program atât pentru bărbaţi şi femei, cât şi unul mixt. „În fiecare zi de joi, femeile se întâlnesc şi socializează sub diferite forme: schimbă reţete culinare, păreri, discută pe baza diferitelor subiecte şi servesc câte un suc, o cafea sau gustă vreun cozonac făcut de ele. Produsele fie sunt aduse de participantele la discuţii, fie sunt puse la dispoziţia lor, de către Casă. În unele zile de joi, există teme prestabilite (de exemplu despre nutriţie, îngrijire etc). Bărbaţii pot socializa zilnic, între orele 8-16, mai puţin joia, când au acces între 13 şi 16 (între 8 şi 13 având femeile). şi ei pot avea parte de diferite teme programate (Internet, cărţi, sfaturi din sfera reumatologiei etc.) Acţiunile mixte reprezintă evenimente cum ar fi lansări de carte, spectacole de Crăciun sau de Paşti, precum şi alte manifestări cu caracter festiv“, a spus Ana Maria Semerean, director de dezvoltare în cadrul CARP Deva.
Trei axe principale
Centrul de zi nu se rezumă doar la îndeplinirea unui singur rol, ci are ca şi criteriu de funcţionare trei zone de interes şi cu impact sporit asupra membrilor. „În primul rând, vorbim de asistenţa socială primară, acordată sub forma unor ajutoare materiale sau financiare nerambursabile. În al doilea rând, centrul include socializarea, de cele mai multe ori, acest aspect fiind neglijat, uitându-se importanţa lui în viaţa oricărui om, în speţă a celor de vârsta a treia. Iar ca un ultim rol asumat, menţionez cel de recuperare şi reabilitare, ce presupune o parte medicală şi o serie de servicii medicale gratuite”, a arătat Francisc Kovacs, preşedintele CARP Deva şi totodată, principalul „răspunzător“ al modernizărilor şi facilităţilor oferite membrilor instituţiei pe care o conduce.
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…
Nu unul ci patru judecători de la ICCJ au judecat dosarul și au dat aceeași…
Șușotesc gurile rele prin târg că o duduie care le face viața grea salariaților săi…