Cer despăgubiri de câte 500.000 de euro
Soţiile celor cinci ortaci care au murit în tragicul accident colectiv produs în februarie 2011 la EM Uricani au pretins despăgubiri morale şi materiale de circa 500.000 de euro pentru fiecare în parte. În total, circa 2,5 milioane de euro ar trebui să plătească vinovaţii în solidar cu angajatorul, dacă la finalul procesului, judecătorii vor aprecia juste cererile.
Apărătorii foştilor şefi ai Minei Uricani, învinuiţi de procurori pentru tragedia din 2011, au cerut un nou termen pentru a putea studia dosarul, dată fiind complexitatea lui. Solicitarea a venit din partea avocatului Paula Iacob, prezentă la Petroşani şi care îi reprezintă pe trei dintre învinuiţi. Preşedintele de şedinţă a admis cererea, chiar dacă avocatul victimelor s-a opus, apreciind că, în mod normal, a existat suficient timp pentru ca apărătorii inculpaţilor să-şi pregătească apărarea. „Am cerut un termen pentru ca apărarea să poată solicita o expertiză, care să servească absolut tuturor părţilor din proces şi la stabilirea adevărului. La vechea expertiză, mă nemulţumeşte totul, pentru că nu a ţinut seama de realitate, or, într-un dosar unde nu se stabileşte realitatea, se naşte eroarea judiciară, cel mai mare inamic al ideii de dreptate şi justiţie”, a declarat, Paula Iacob – avocatul a trei dintre inculpaţi. Un alt apărător al şefilor de la Uricani consideră că expertiza de la dosar nu poate produce consecinţe juridice. „Marea plagă a acestui dosar este aceea că expertiza este făcută de un grup de experţi extrajudiciari şi nu poate produce consecinţe juridice într-un stat de drept cu o valoare europeană. Este absolut firesc ca o expertiză în cauză să se facă în completarea unor experţi, chiar dacă nu sunt judiciari”, a precizat avocatul, Daniel Ionaşcu.
Judecătorul a apreciat că la termenul de ieri, pot fi audiate rudele celor cinci electricieni minieri care şi-au pierdut viaţa. Soţiile ortacilor au cerut, fiecare, despăgubiri de circa 2,2 milioane de lei, din care peste 1,8 milioane daune morale. Sumele au fost calculate la cursul monedei europene de către avocatul acestora, iar judecătorul s-a arătat surprins că nu au fost rotunjite. „Nu văd de ce ar încurca instanţa (n.r. referitor la calculul despăgubirilor), cred că avem sorţi de izbândă şi este şi normal să avem sorţi de izbândă”, a precizat Ion Boboc, apărătorul urmaşilor minerilor. Un nou termen de judecată în acest dosar a fost stabilit pentru data de 28 octombrie 2012, timp în care apărătorii inculpaţilor să-şi poată pune la punct strategia de apărare.