Cercetări arheologice la Sarmizegetusa Regia pentru restaurare

Adriana Năstase

O campanie de cercetări arheologice se des­făşoară, în aceste zile, în cetatea dacică Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei, în cadrul proiectului de restaurare a sitului UNESCO denumit „Capitala Daciei – Muzeu viu al patrimoniului cultural european”, a informat Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara.

Date suplimentare
Săpăturile se efectuează în mai multe puncte ale fortificaţiei, cu scopul de a oferi informaţii şi clarificări specialiştilor cu privire la elementele constructive antice şi la starea de conservare a monumentului istoric.
„În prima etapă a fost trasată o suprafaţă la Poarta de est, unde lucrările din anul 1980 au modificat substanţial aspectul monumentului. O serie de argumente desprinse din săpăturile din secolele XIX şi XX indică o configuraţie di­fe­rită a porţii faţă de cea materializată în prezent în teren, astfel că se impune o (re)cercetare a zonei, pentru a obţine date suplimentare în vederea propunerii unor soluţii optime de res­taurare”, a precizat CJ Hunedoara.
Specialiştii urmează să deschidă o serie de secţiuni şi de suprafeţe pe mai multe seg­mente ale zidului cetăţii, precum şi în zona por­ţilor de vest şi de sud.
Proiectul „Capitala Daciei – Muzeu viu al pa­trimoniului cultural european” are ca obiect con­servarea, restaurarea şi punerea în valoare a cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia.

Digitalizarea monumentului
Etapele de restaurare includ cercetări ar­he­o­logice, taluzări şi amenajări ale terenului, refacerea incintei militare şi a porţilor de acces. De asemenea, este prevăzută refacerea şi îmbunătăţirea infrastructurii de vizitare prin introducerea unui traseu nou, semnalistică, amenajarea unui lapidariu şi a unui adăpost pentru vizitatori.
Cât priveşte revitalizarea cetăţii, se are în vedere digitizarea monumentului UNESCO, ast­fel încât utilizatorul să aibă acces la imagini ce reconstituie diverse locaţii din cetate, din pe­rioada daco-romană.

Valoarea totală a proiectului este de 13,29 mi­lioane de lei, adică aproximativ 2,74 mili­oane euro. Din aceşti bani, valoarea finanţării ne­rambursabile se ridică la este de 9,18 mi­lioane lei, adică 1,89 milioane euro, şi se con­stituie din 85 la sută Grant SEE şi 15 la sută de la bugetul naţional. Cofinanţarea asigurată de CJ Hunedoara se ridică la aproximativ 850.000 de euro.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago