Certificatele energetice pentru locuinţe au devenit obligatorii de la 1 ianuarie 2011. Potrivit legii, începând din acest an, nici o locuinţă nu va mai putea fi vândută fără certificatul de performanţă energetică. Fără acest act, nu pot fi legalizate tranzacţiile la notar.
O lege contestată de proprietari şi agenţii imobiliari
Certificatul de performanţă energetică este un document pe care sunt înscrise consumurile imobilului, în funcţie de care se dă un calificativ de la A la G. Dacă un apartament are calificativul A înseamnă că are un consum redus de energie, iar dacă are G, înseamnă că are un consum foarte ridicat. Scopul certificatului energetic este de a informa consumatorul, respectiv persoana care cumpără sau închiriază respectiva casă, în legătură cu ce consum energetic are locuinţa şi la cât se ridică cheltuielile lunare de întreţinere.
Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari sunt revoltaţi de această lege şi spun că este o decizie nefondată. „Nu este normal acest lucru, dar grupurile de interese sunt mult mai puternice decât interesele cetăţenilor. Guvernul normal că a dat o astfel de lege, pentru că, dacă ne uităm pe lista auditorilor, o parte din cei care legiferează sunt şi auditori energetici”, declară reprezentantul unei asociaţii de proprietari din municipiul Deva.
Nici agenţii imobiliari nu susţin ideea guvernanţilor. Mai mult, aceştia afirmă că noul certificat energetic îi oferă clientului o idee despre locuinţa respectivă doar la modul general, fiind foarte multe amănunte de care nu se va putea ţine cont în întocmirea actului. „Acest certificat energetic putea lipsi cu desăvârşire. Spre exemplu, costul mediu eliberării acestui act, în municipiul Deva, va fi de 100 de euro. Un apartament cu două camere în centrul oraşului costă aproximativ 35 de mii de euro. Or’ la un calcul simplu, valoarea certificatului energetic va fi a 350-a parte din preţul locuinţei. Cât de important poate fi un lucru care reprezintă a 350-a parte dintr-un întreg?”, se întreabă reprezentantul unei agenţii imobiliare, Florin Negoiţă. Dacă în cazul contractelor de vânzare-cumpărare, certificatul energetic poate fi acceptat, în cazul închirierii locuinţelor, agenţii imobiliari consideră legea una absurdă. „Pentru câţi dintre cei care închiriază apartamente contează consumul energetic din acea locuinţă? În cazul închirierilor, se merge pe sistemul văzut-plăcut şi nu pe detalii energetice. Este ca şi cum nu te cazezi într-un hotel de patru sau cinci stele, pentru că nu are certificat energetic”, a mai adăugat Florin Negoiţă.
Obligatoriu, dar nu prea
Deşi se spune că, în mod obligatoriu, cei care doresc să-şi vândă sau să-şi închirieze locuinţa trebuie să deţină un certificat energetic, obligativitatea este discutabilă. Spre exemplu, acest act poate să lipsească, dacă atât vânzătorul, cât şi cumpărătorul, semnează o declaraţie pe propria răspundere pentru finalizarea tranzacţiei, fără documentul respectiv. Mai mult, au apărut deja şi unele zvonuri, că notarii hunedoreni vor contesta această lege.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…