Categories: ActualitateFlash

Cetatea dacică Blidaru, vandalizată

Consiliul Judeţean Hunedoara a solicitat Ministerului Dezvoltării suplimentarea posturilor de pază

 

Un motiv pentru care s-a ajuns la vandalizarea cetăţii dacice Blidaru este lipsa personalului care ar fi trebuit să se ocupe de paza şi îngrijirea sitului UNESCO la fel şi al celorlalte aşezări dacice din Munţii Orăştiei, susţin reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara.

Fără personal pentru pază
Consiliul Judeţean Hunedoara, administrator al cetăţii dacice Blidaru, a sesizat Ministerul Culturii, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Hunedoara şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara, cu privire la faptul că pe montanţii laterali ai porţii cetăţii dacice Costeşti – Blidaru au fost desenate două rozete florale cu diametrul de 25-30 cen­timetri.
„Dincolo de natura penală a acestei acţiuni, CJ Hunedoara condamnă actul de vandalism şi atrage atenţia că acest gest inacceptabil a fost posibil în contextul întârzierii suplimentării per­so­nalului necesar bunei administrări a monu­men­telor”, spun reprezentanţii instituţiei judeţene.
Potrivit reprezentanţilor CJ Hunedoara, în urma consultărilor cu Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), din iunie 2020 Consiliul Judeţean Hune­doa­ra a transmis Ministerului Lucrărilor Publice, Dez­voltării şi Administraţiei (MLPDA) solicitarea pen­tru suplimentarea cu 30 de posturi pentru personalul ce trebuie angajat în scopul protejării, conservării şi punerii în valoare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. „În 10 iulie 2020, CJ Hunedoara a revenit cu o nouă adresă prin care se prezintă structura or­ganizatorică propusă pentru administrarea ce­tăţilor dacice. Urmare a acestui demers, prin adresa nr. 99294/31.07.2020, MLPDA a comu­ni­cat CJ Hunedoara că nu poate da curs solicitării privind aprobarea înfiinţării unor posturi su­plimentare”, a transmis CJ Hunedoara.

A fost înfiinţată o nouă Direcţie
În 8 aprilie, Consiliul Judeţean Hunedoara şi Insti­tutul Naţional al Patrimoniului au transmis Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei o adresă comună prin care solicită aprobarea majorării cu 30 de posturi a numărului maxim ce pot fi încadrate la nivelul administraţiei judeţene, în contextul preluării în administrare a cetăţilor Costeşti-Cetăţuie, Costeşti-Blidaru, Lun­cani – Piatra-Roşie şi Băniţa. Până în prezent, CJ Hu­nedoara nu a primit un răspuns, se arată în acelaşi comunicat.
În ianuarie 2021, a fost înfiinţată Direcţia Ge­nerală de Administrare Monumente şi Promovare Turistică (DGAMPT) a Judeţului Hunedoara, în urma fuziunii prin contopire a Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice cu Agenţia de Dezvoltare Economico-Socială a Judeţului Hunedoara. „În cadrul şedinţei ordinare a CJ Hune­doara din data de 22 aprilie 2021, va fi supus dez­baterii şi aprobării bugetul DGAMPT Hunedoara care cuprinde şi sumele necesare asigurării ser­viciilor de pază la toate cele cinci cetăţi dacice”, a transmis CJ Hunedoara.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago