Marcel Morar
Cetatea medievală a Haţegului, cu important rol militar şi politic, este atestată documentar doar la 1317, dar se crede că datează din a doua jumătate a secolului al XIII-lea. Din punct de vedere administrativ, în prezent este situată la patru kilometri de oraşul Haţeg, pe teritoriul localităţii Subcetate.
Cetatea se află pe culmea care încheie şirul de dealuri care formează hotarul nordic al Depresiunii Haţegului, într-o poziţie excepţională, chiar în inima Ţării Haţegului. De dimensiuni modeste, a fost compusă dintr-un turn hexagonal şi dintr-o incintă de aproximativ 200 mp, formată din val de pământ şi şanţ. Turnul are ziduri groase de trei metri şi o suprafaţă utilă de aproximativ 40 mp. Chiar mărind de trei sau patru ori această suprafaţă, în funcţie de numărul nivelelor turnului, ţinând cont că încăperile serveau şi ca depozite, putem trage concluzia că garnizoana permanentă a fost foarte mică. În incintă, e posibil să fi existat şi unele construcţii din lemn.
Mai târziu, pe la mijlocul secolului al XV-lea, s-a construit un zid de incintă din piatră, legată cu mortar.
Date fiind dimensiunile reduse ale cetăţii şi numeroasele informaţii despre un sediu administrativ şi politic, pe care autorităţile regale l-au avut la Haţeg, se presupune că fortificaţia a fost dublată, printr-o construcţie aflată în târgul Haţeg.
Donald Trump a anunţat o serie de măsuri menite să restricţioneze anumite cercetări virusologice pe…
În țară nu se mai spune nimic despre furtul tezaurului nostru din Olanda. Am uitat…
Magdalena Șerban La Ghelari, bisericile constituie unul dintre punctele administrative pentru care se va concretiza…
Apa Serv Valea Jiului (ASVJ) se implică activ în proiecte educative menite să sensibilizeze și…
Ieri, premierul Marcel Ciolacu și-a dat demisia din funcție, iar social-democrații vor ieși de la…