Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, vizitate de reprezentantul Ministerului Culturii
Secretarul de stat în Ministerul Culturii, Oana Bogdan, împreună cu reprezentanţi ai Institutului Naţional al Patrimoniului şi doi experţi internaţionali, au fost în vizită de lucru în judeţ, la invitaţia preşedintelui Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, Laurenţiu Nistor. Tema vizitei a fost clarificarea situaţiei juridice a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, aflate în administrarea ministerului, excepţie făcând fortăreaţa Sarmizegetusa Regia, dată de trei ani în administrarea judeţului.
Delegaţia ministerială, împreună cu reprezentanţii administraţiei judeţene au vizitat cetăţile Costeşti şi Sarmizegetusa Regia. La întâlnirea care a durat câteva ore au mai particicipat, printre alţii, deputatul PSD Natalia Intotero, subprefectul judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely, coordonatorul şantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia, Gelu Florea şi Vladimir Brilinsky, administratorul sitului de la Sarmizegetusa Regia. „În timpul vizitei s-a discutat despre clarificarea situaţiei juridice a cetăţilor de la Costeşti, Blidaru şi Piatra Roşie pe care CJ solicită să le ia în administrare. Reprezentantul Ministerului Culturii a discutat cu toţi cei prezenţi, în vederea găsirii unor soluţii viabile pentru protejarea şi punerea în valoare a celor trei monumente istorice incluse în patrimoniul UNESCO”, se arată în comunicatul transmis de CJ Hunedoara.
În stare avansată de degradare
Trebuie spus că Sarmizegetusa Regia administrată de CJ Hunedoara, beneficiază de pază permanentă şi are un regulament de vizitare, iar cercetările arheologice realizate de către specialiştii din Cluj au continuitate. În schimb, celelalte cetăţi dacice din Munţii Orăştiei, precum cea de la Costeşti, vizitată de un număr însemnat de turişti, se află în stare avansată de degradare. „Aici nu există pază, astfel încât vestigiile să fie ferite de acte de vandalism, iar acoperişurile de protecţie a turnurilor locuinţă sunt degradate şi riscă să se prăbuşească în orice moment. De asemenea, nu sunt amenajate trasee de vizitare, iar unele zone sunt năpădite de mărăcini şi buruieni. Terenul pe care se află Cetatea de la Costeşti aparţine în prezent unui composesorat din zonă şi de aceea trebuie clarificată cât mai repede situaţia sa. Preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor speră în găsirea cât mai rapidă a unei soluţii care vizează clarificarea situaţiei terenurilor pe care se află cetăţile, astfel încât siturile să poate fi preluate în administrare de către instituţie şi să poată fi alocaţi bani pentru protecţia şi promovarea lor, precum şi pentru reluare săpăturilor arheologice”, se menţionează în comunicatul CJ Hunedoara.
La fel cum s-au rezolvat atîtea lucruri bune de noua conducere,se va rezolva şi această mare problemă uitată de vechea conducere PNL ei de fapt şi de drept nu au realizat nimic bun nu se vede nimic în urma lor.Mult succes domnule Nistor si întregii echipe.