ActualitateFlash

Chinezii vor investi 600 milioane de euro la Complexul Energetic Hunedoara

02 Termocentrala Mintia  9237Sorina Popa

Vizita directorului general al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), împreună cu ministrul Energiei, Constantin Niţă, în China, nu a fost una făcută degeaba. Asta, pentru că lucrurile se pare că se mişcă şi avem şansa ca în câteva luni să se semneze contractul dintre o firmă chineză şi CEH privind modernizările atât de necesare.
Rezolvă şi investiţiile de mediu
„Am discutat cu partea chineză problemele tehnice şi cele financiare. Mai avem de lucru la situaţia juridică. Firma, China National Electric Engineering, care doreşte să investească la noi, va accesa un credit, cu o dobândă de 2 la sută, urmând să returneze suma într-o perioadă de 20 de ani. Iniţial, chinezii vor investi între 200 şi 300 de milioane de euro, pentru rezolvarea desulfurării şi modernizării grupurilor energetice nr. 3 şi nr. 4 de la Termocentrala Mintia. Estimăm că lucrările vor începe până la sfârşitul acestui an. Apoi, investiţiile vor urca până la 600 de milioane de euro la Complexul Energetic Hunedoara. A doua etapă va însemna dezvoltarea pe sistemul hidro”, a declarat Daniel Andronache, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara. În aceste condiţii, Termocentrala Mintia ar scăpa de închidere, pentru că investiţiile în mediu trebuie finalizate până în anul 2014. CEH va trebui să plătească apoi, chinezilor, suma de aproximativ 12 milioane de euro pe an, dacă aceştia vor finaliza colaborarea cu noi. Andronache a declarat ieri că partea chineză produce utilaje pentru sectorul energetic.
Folosesc forţa de muncă de la noi
„Chinezii vin cu echipamentele necesare Termocentralei Mintia, le montează, folosind forţă de muncă de la noi, iar Complexul va restitui banii în rate egale, calculate la circa un milion de euro pe lună”, a adăugat directorul general al CEH. „Vom construi noi o primă hidrocentrală, după care vom dezvolta un lanţ de producţie hidro, care să ne permită să ajungem cu preţul energiei electrice între 35 şi 40 de euro pe MWh, cost de producţie cu care putem ieşi pe piaţa europeană pentru a vinde energie. Prima microhidrocentrală va fi pe Mureş, folosind barajul existent la Mintia”, a afirmat Daniel Andronache.
În prezent, producţia zilnică de energie a CEH este de 410 MW, din care Termocentrala Mintia asigură 300 MW, iar diferenţa este realizată de Termocentrala Paroşeni. CEH are în momentul de faţă 1.900 de salariaţi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura