Actualitate

Cimitire din jocuri geopolitice

volodiaVolodia Macovei

Încrâncenarea americanilor de a pune bocancul pe întreg Orientul Mijlociu, pentru a controla principalele surse de petrol, aruncă lumea în aer. În ciuda părerilor neacoperite că intervenţiile americane din această zonă au raţiuni de salvare a omenirii, nimeni nu poate spune de la ce, ce vedem, de la prima intervenţie în Irak, până acum, seamănă mai degrabă a îngenunchiere a statelor, cu vizibil interes de control geopolitic, militar şi economic.

Este ştiut că toate intervenţiile girate de SUA au avut ca rezultat nu doborârea unor sisteme politice dictatoriale şi înlocuirea cu sisteme democratice, ci transformarea unor state în teatre de conflict interminabil. Milioane de oameni suferă de mulţi ani, unii locuind cu frica în sân, printre bombardamente, alţii plecaţi din ţara lor şi locuind, inuman, în tabere de refugiaţi, oameni fără speranţa că mai au un viitor. Evident, nu poate fi trecută cu vederea intervenţia fără milă a trupelor statale din Siria, şi a opozanţilor săi, generatoare ale unui război civil ce a distrus ţara. Nu poate fi trecută cu vederea în sensul observaţiilor şi, eventual, a presiunilor ce pot fi făcute prin măsuri punitive de natură politică şi economică. Dar, de la asta, până la declanşarea unui nou război ucigător, în care o ţară întreagă să fie tocată la milimetru de rachete americane, care destul de des fac ţintă şi din ceea ce nu trebuie, pe principiul că „pierderile colaterale sunt inerente”, e distanţă mare.
Problema atacului american, cu posibil sprijin al Marii Britanii şi Franţei, asupra Siriei a aţâţat şi un conflict tot mai greu de dus între SUA şi Rusia. Interesele marilor puteri sunt transparente. SUA şi eventualii aliaţi au nevoie de siguranţă energetică prin acces la rezervele din zonă şi vor avanpost militar în coasta Rusiei. Rusia are în Siria singurul avanpost din Orientul Mijlociu şi baza navală de la Marea Mediterană, dar şi interese economice similare adversarilor săi. În tot acest joc al intereselor, dacă războiul anunţat de SUA va porni, Siria va deveni, cel mai probabil, un mare cimitir pe care se va putea reconstrui o ţară abia în câteva decenii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura