Cinci asociaţii de proprietari penale la Hunedoara
În continuarea efortului de a pune în ordine şi legalitate asociaţiile de proprietari cu probleme din municipiu, Primăria Hunedoara a depus plângeri penale la Parchet şi Poliţie împotriva unor administratori care au fost descoperiţi că se înfruptau din banii oamenilor, unul dintre cazurile grave fiind prezentat şi în anchetele noastre.
Ilegalităţi pe banii locatarilor
Din notele de constatare ce însoţesc plângerile penale depuse de Primăria Hunedoara, referitoare la şapte asociaţii de proprietari, reiese că numai la cinci dintre administratorii puşi sub lupa anchetatorilor s-a descoperit sold nejustificat de aproape 170.000 de lei, bani neplătiţi, în condiţiile în care datoriile la furnizorii de utilităţi, Apa Prod şi Salub, sunt uriaşe.
Legat de datorii, din aceleaşi documente, la patru asociaţii de proprietari, 21, 22, 24 şi 44, datoriile totale către furnizorii de utilităţi se ridică la un total uriaş de 1.168.111,74 lei, adică 11,7 miliarde de lei vechi.
În fapt, deficienţele constatate de controlul efectuat de Primăria Hunedoara la asociaţiile de proprietari unde au fost semnalate probleme sunt extrem de multe. Este vorba de lipsa multor documente – registre de casă, chitanţiere, facturi, state de plată -, plăţi nejustificate sau neacoperite de acte, salarii luate pe lângă lege şi tot aşa.
170 de mături pe an
De exemplu, la asociaţia de proprietari Mureşului 25, s-au descoperit nu mai puţin de 30 de chitanţiere lipsă. Tot aici, incredibil, verificările au descoperit că, în perioada 2010 – 2013 s-au cumpărat 594 de mături, cu 7.192 de lei, ceea ce înseamnă că se foloseau aproape 170 de mături într-un an! Ca să nu mai vorbim, tot aici, de o diferenţă de peste 130.000 de lei între suma datorată la furnizori şi totalul datoriilor din listele de plată. Şi exemplele pot continua.
Aşadar, administratorii de asociaţie de proprietari împotriva cărora Primăria Hunedoara a făcut plângeri penale la Parchet şi Poliţie sunt: Anişoara Potlogea (asociaţiile 21 şi 22), Lucia Neamţu (asociaţiile 24 şi Mureşului 25), Rodica Certejan (asociaţia 38), Livia Coste (asociaţia 44) şi Gabriela Guţu (asociaţiile 35, 37 şi J1).
Un demers cerut de cetăţeni
„Demersul nostru de control a venit ca răspuns la foarte multe solicitări ale cetăţenilor, care au semnalat disfuncţionalităţi în activitatea administratorilor unor asociaţii de proprietari, respectiv un management defectuos al banului privat. Situaţia a luat o întorsătură urâtă atunci când, în luna mai, a fost sistată furnizarea apei în Hunedoara, pentru 10 zile. Practic, atunci am hotărât, împreună cu Apa Prod, să facem ordine în asociaţiile cu datorii foarte mari la utilităţi, pentru că doar câteva asociaţii au reuşit să acumuleze cam 30 la sută din totalul datoriilor pe întreg municipiul Hunedoara. Trebuie spus că, din fericire, la aceste asociaţii cu mari probleme, în ultima perioadă, locatarii au schimbat preşedinţii şi administratorii. Primăria a fost obligată să ia măsuri în urma controalelor efectuate şi a notelor de constatare, mergând până la a informa organele abilitate ale statului în privinţa unor administratori de asociaţii”, a declarat, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Dan Bobouţanu, viceprimarul Hunedoarei.
Multumim D-lui Vice Primar Dan Boboutanu pentru ajutorul acordat in demascarea mafiei si hotiei din administratia asociatiilor de proprietari ,trebuie sa recuperam banii de la cei care au furat pentru a plati furnizorii ,cetatenii nu mai trebuie sa plateasca a doua oara pentru ce au platit ,sau sa se stearga datoriile restante ,pentru ca , noi cand am preluat asociatiile pe tabelele afisate la avizierul blocului nu apar aceste datorii .
La una din coloana blocului sau schimbat cetarnele fara sa fim anuntati si santem obligati sa platim toti.Este corect? Ce trebuie facut?