ActualitateFlash

Cinci hunedoreni vor rămâne fără case

Livia Botici

Ieri, la sediul Primăriei Şoimuş, a avut loc prima întâlnire dintre reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADR) şi proprietarii din comună, ale căror terenuri vor fi expropriate, pentru a se construi autostrada, pe segmentul Deva-Lugoj. În urma discuţiilor, cinci dintre proprietarii de terenuri au aflat că li se vor dărâma casele.

„Să nu vă bateţi joc”

La întâlnirea cu reprezentanţii CNADR, din totalul de 223 de proprietari de terenuri, au fost prezenţi în jur de 200, cei care au parcele în satele Şoimuş şi Bejan, şi care vor trebui expropriate, pentru a se da startul construirii autostrăzii Arad-Timişoara-Lugoj-Deva-Sibiu-Piteşti, care face parte din Coridorul IV de Transport Paneuropean. Toţi sătenii au venit bucuroşi, pentru că sperau să afle câţi bani vor câştiga de pe urma terenurilor pe care le deţin, dar au fost dezamăgiţi, atunci când au văzut că nimeni nu le vorbeşte despre nici o sumă de bani. „Trebuia să veniţi aici şi să ne spuneţi cât valorează terenul fiecărei persoane, sau măcar estimativ, dacă altfel nu puteţi. Sper ca nu cumva să-şi bată cineva joc de aceşti oameni, cărora, oricum le veţi lua terenurile. În anul 2006, atunci când s-au făcut exproprierile pentru porţiunea de autostradă Orăştie-Deva, s-au comis foarte multe greşeli, deoarece pământurile au fost trecute în extravilan, şi ştiu asta, pentru că atunci eram primarul acestei comune. Să fiţi corecţi!”, i-a atenţionat deputatul Laurenţiu Nistor, pe reprezentanţii CNADR.

„Nu ştim ce o să facem”

În timpul întâlnirii de ieri, cinci locuitori din satul Şoimuş au aflat că nu le vor fi luate numai terenurile, dar şi casele le vor fi dărâmate. „Am văzut că nu o să îmi mai rămână nimic din proprietatea mea. Autostrada trece exact peste terenul şi peste casa în care locuiesc de zeci de ani. Am o casă frumoasă, cu etaj, în care am investit o grămadă de bani. Doar pe ultimii 10 ani, am chitanţe şi facturi de peste 10 miliarde de lei. Sunt curios şi disperat în acelaşi timp, să aflu răspunsul la o întrebare. Ce se va întâmpla cu banii pe care i-am investit? Am 901 de metri pătraţi, pe care se află casa şi curtea. Peste drum, am o pescărie de câteva mii de metri pătraţi, am o livadă enormă. Oare statul îmi va da atâţia bani, cât să fiu eu mulţumit pentru munca mea de-o viaţă?”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Gheorghe Profeanu, din satul Şoimuş. „Întrebările la aceste răspunsuri, oamenii le vor primi abia luna viitoare, atunci când terenurile neintabulate vor fi înregistrate la Cartea Funciară, iar reprezentanţii CNADR vor putea să le spună exact, cât va primi fiecare om în parte, pentru suprafaţa de teren care îi va fi luată, dar şi pentru casele care vor fi dărâmate”, a declarat Dorel Logojan, primarul comunei Şoimuş.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura