Într-adevăr, mentenanța unei biciclete este ceva greu de făcut de unul singur, de aceea este de multe ori mai simplu și mai ușor să lași profesioniștii să se ocupe de așa ceva. Cu toate acestea, poți lua câteva măsuri ca să te asiguri că bicicleta funcționează corect. Din acest motiv, îți prezentam 5 piese de biciclete care se pot strica repede și la care trebuie ai grijă:
1. Lanțul
Acesta face parte din cele mai importante piese pentru biciclete, convertind efortul tău în energie cinetică, care să te poarte cu viteza spre destinație. De aceea, trebuie să fii atent la această piesă fragilă. Iată cum să procedezi:
Când examinezi pentru prima oară lanțul unei biciclete, trebuie să fii atent la 3 factori: rugina, segmente blocate sau întinse.
De cele mai multe ori, rugina este cel mai ușor de recunoscut. Pipăie cu degetele și simte dacă lanțul bicicletei este prea uscat. În condiții ideale, acesta este acoperit cu un strat subțire de ulei special sau vaselină. Poți verifica uzura lanțului folosindu-te de o leră, un instrument special destinat mentenanței acestei piese de bicicletă.
Segmentele blocate ale lanțului pot constitui o adevărată problemă, mai ales dacă acest lucru se întâmplă în timpul pedalatului. Lanțul va începe să sară odată la câteva rotații, ceea ce înseamnă că la un moment dat vei pedala în gol. Pentru a debloca un element al lanțului, folosește un set întinzător pentru lanț, care îi va reda acestei piese de bicicletă funcționalitatea corectă.
Dacă lanțul este slăbit, poți folosi o presă pentru lanț. Ai grijă totuși să nu strângi foarte tare segmentele, altfel riști ca acestea să se blocheze sau chiar să se rupă.
2. Frânele
Aceste piese de biciclete variază în funcție de tipul de frână pe care îl deții. La frânele V-brake, se numesc saboți, iar în acest caz va trebui să verifici dacă șanțurile din cauciuc sunt încă vizibile. În cazul frânelor pe disc, aceste piese de biciclete se numesc plăcuțe și este bine să verifici dacă nu cumva s-au uzat într-un unghi diferit. Dacă se întâmplă acest lucru, va trebui sa recalibrezi mecanismul de frânare.
3. Cauciucurile
Capacitatea de a accelera sau de a încetini rapid depinde în mare parte și de aderența cauciucurilor. Dacă observi crăpături sau zone rămase fără material, este un semn că trebuie să le schimbi. Nu există metode foarte bune de a repara un cauciuc deja uzat, de aceea este recomandat să îți achiziționezi o pereche nouă de cauciucuri.
4. Cabluri
Cablurile asigură controlul frânelor și a schimbătoarelor de viteze. Mai mult, acestea pot fi uzate sau defecte, fără ca măcar să-ți dai seama, deoarece de multe ori sunt îmbrăcate într-un material protector.
Inspectează cu atenție cablurile, dar și tuburile prin care acestea străbat, și verifică la capetele de prindere dacă exista urme de rugină sau alt tip de uzură.
5. Pedale si mansoane
Verifică atent materialele din care sunt confecționate aceste piese de biciclete. Dacă nu mai au aderență, dacă sunt lipicioase sau se descompun, este timpul să le schimbi. În cazul pedalelor, asează-ți talpa pe una din ele și împingând ușor înainte și înapoi, verifică aderența acestora. Dacă simți că opun rezistență, este bine. De asemenea, verifică și dacă acestea au joc și strânge-le bine cu o cheie de biciclete.
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) anunță că primește tot mai multe notificări, mesaje și…