Categories: Reportaj

Cinciş-Cerna, cinci decenii de viaþã dupã strãmutare

Magdalena Şerban

Localităţile Cinciş, Cerna, Valea Ploştii, Baia lui Crai, Moara Ungurului şi Ciuleni au fost inundate în 1962, după construcţia barajului de la Cinciş, iar locuitorii au fost strămutaţi într-un nou sat. Astfel, duminică, în comuna Teliucu Inferior, s-au celebrat cinci decenii de la strămutare şi, totodată, de la înfiinţarea satului Cinciş-Cerna. Evenimentul a fost marcat printr-o slujbă religioasă, o comemorare, urmate de un program artistic, susţinut de elevii şcolii primare din satul sărbătorit, precum şi de recitaluri de muzică populară şi tradiţionalul joc local.

Peste vechile sate şi cătune au năvălit apele
„Istoria acestor meleaguri nu este una plină de bucurie. În anul 1962, oamenii de pe cursul mijlociu al văii Cernei, din satele Cinciş, Cerna şi cătunele Valea Ploştii, Moara Ungurului, Bălana, Baia lui Crai şi o parte din Ciuleni, au primit vestea că trebuie să-şi dărâme casele şi să se mute într-un loc nou, pe coasta unui deal din zonă. Şi-au luat casele în spinare, lucruşoarele şi chiar şi morţii din cimitire şi le-au mutat pe locul unei vechi păduri, ai cărei copaci, mulţi dintre ei de sute de ani, trebuiau tăiaţi, pentru a face loc viitoarelor case, grajduri, curţi, pentru ca, până în toamnă,  să aibă un adăpost în calea iernii. După dispute părtinitoare şi aprinse asupra
numelui noului sat, în principal între cincişeni şi cernari, s-a găsit o soluţie de compromis, nici aceasta unanim acceptată: noua localitate să se numească Cinciş-Cerna“, povesteşte Daniel Pupeză, primarul din Teliucu Inferior.

Acum, alta e situaţia
Deşi durerea de atunci nu s-a şters, satul Cinciş-Cerna şi-a urmat cursul. Au mai rămas să-l bântuie însă urmele trecutului, unul deloc fericit. „Civilizaţia şi-a pus amprenta asupra noii localităţi. Pentru minţile şi sufletele oamenilor s-au ridicat o şcoală cu clasele I-IV, o biserică mică, apoi alta, mult mai mare, pentru creştinii ortodocşi şi, de câţiva ani, una pentru cei penticostali, un cămin cultural mai mic, recent modernizat, de care s-a alipit altul mai mare. De asemenea, s-au construit un dispensar, un oficiu poştal şi spaţii comerciale, s-a introdus curentul electric încă de la început, s-a realizat alimentarea cu apă de la reţeaua de aducţiune, la început şi cu cişmele stradale, iar canalizarea, construită în mare parte de curând, va fi finalizată anul acesta. Şi, ca printr-o întâmplare a destinului, în anul de graţie 2012, satul a redevenit, ca acum 50 de ani, din nou un şantier, e drept, de dimensiuni mai mici. Este vorba de realizarea canalizării pluviale, necesare micşorării riscului de alunecare a terenului din apele infiltrate în pământ prin vechile şanţuri“, a mai arătat edilul. Acum, satul Cinciş-Cerna numără peste 600 de suflete şi se întinde pe 870 de hectare, suprafaţă în care este inclus şi lacul de acumulare.

MesagerulHunedorean

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago