Cine a câştigat, cine a pierdut?
Iată că s-au dus şi euroalegerile, primele alegeri pentru Parlamentul European în care românii au votat o dată cu cetăţenii din celelalte 26 de ţări membre ale Uniunii Europene. Contrar părerilor exprimate de foarte mulţi concetăţeni de-ai noştri, noi considerăm că aceste alegeri europarlamentare erau importante pentru România şi români, din cel puţin două puncte de vedere. În primul rând, acestea au fost primele euroalegeri în care noi, românii, am votat laolaltă cu celelalte popoare membre ale marii familii europene. În al doilea rând, cei 33 de oameni politici români care vor deveni parlamentari europeni îşi vor exercita mandatul pe o perioadă de cinci ani. Adică, vor beneficia de un mandat complet, nu ca precedenţii europarlamentari, care au avut un mandat scurt, de un an şi jumătate.
De aceea, era foarte important pe cine trimitem în forul legislativ european. Că, în urma votului de ieri, au ajuns să ne reprezinte în Parlamentul European cei mai potriviţi oameni, sau mulţi din cei aleşi n-ar avea ce căuta acolo, asta se poate comenta. Dar, mai ales, rămâne de văzut ce prestaţie vor avea la Bruxelles fiecare din cei 33 de europarlamentari români.
Despre scrutinul din judeţul Hunedoara, ce putem spune? În primul rând, că prezenţa la urne a fost, duminică, mai mică decât la euroalegerile din 2007. În noiembrie 2007 s-au prezentat la urne 33,71 la sută dintre hunedoreni, faţă de doar 25,64 la sută la scrutinul din 7 iunie 2009. Apoi, dacă în 2007 judeţul Hunedoara a avut în PE doi parlamentari, acum vom avea doar unul. În ce priveşte rezultatele înregistrate de formaţiunile politice la scrutinul de duminică, comparativ cu cel din noiembrie 2007, se poate spune că partidele care au crescut în preferinţele electoratului hunedorean sunt PSD, PNL, PRM şi UDMR. Aceste patru partide au obţinut acum un număr mai mare de voturi faţă de 2007. Astfel, PSD (plus PC) au crescut de la 24,70 la sută, la 28,56 la sută, PNL de la 17,69 la sută, la 21,73 la sută, PRM de la 5,03 la sută, la 11,8 la sută (!?), iar UDMR de la 4,8 la sută, la 5,6 la sută.
În schimb, se poate spune că la aceste euroalegeri, PDL este marele perdant la noi în judeţ. Dacă în urma scrutinului din noiembrie 2007 Partidul Democrat (PD) a obţinut 31,30 la sută, iar PLD 7,37 la sută (aşadar, 38,67 la sută împreună), acum PDL a înregistrat în judeţ procentajul de 21,73 la sută. Deci, acest partid a pierdut în judeţul Hunedoara, după un an şi jumătate, aproape 17 procente din voturile electoratului. Este adevărat, că dacă am contabiliza la PDL şi voturile pe care le-a luat în judeţ EBA (mezina preşedintelui Băsescu), atunci acest partid ar ajunge la peste 29 la sută. Dar, asta nu se pune. Şi oricum, faţă de procentul de 38 la sută obţinut de partidele lui Boc şi Stolojan în 2007, scorul de acum reprezintă tot o însemnată scădere.
De pierdut a pierdut clasa politica . Prezenta slaba la vot a fost o palma data acesteia si spune totul despre nivelul de trai al romanilor , despre credibilitatea politicienilor in fata populatiei Romaniei . Toti cei alesi , la un loc , abia daca au adus la urne un sfert din populatie . Restul , de trei sferturi , nu mai crede in politicieni sau nu mai au pe cine vota . Daca legea votului ar fi ramas neschimbata si ar fi trebuit sa se prezinte la vot 50% + 1 , din populatia cu drept de vot , ca sa fie valide alegerile cred ca ar fi fost mai bine , pentru ca cei din clasa politica ar fi trebuit sa mai munceasca si in folosul populatiei si sa creasca , real , nivelul de trai in Romania .