ComunitateFlash

Cine-l poate ajuta pe Flavius?

04 flavius

Nicolle Ebner

Ca să poată avea o viaţă şi o înfăţişare normală, Mihai Flavius Bîrsan (foto), un băieţel în vârstă de şapte luni, din Hunedoara, are nevoie de ajutorul semenilor săi. Diagnosticat la naştere cu cheiloschizis (buză de iepure cu o fisură mediană), Flavius nu poate fi hrănit corespunzător şi riscă să nu poată vorbi, deoarece mama lui nu are bani pentru a plăti intervenţia chirurgicală.

Moartea fratelui, resimţită şi de fătul din pântec
Elis, mama lui Flavius, are 20 de ani şi stă împreună cu părinţii, într-un apartament din cartierul Micro V, din Hunedoara. Medicii i-au spus că fiul ei ar fi fost un copil normal, dacă nu ar fi suferit un şoc, în timpul sarcinii. În luna decembrie a anului trecut, fratele mai mare al Elisei s-a sinucis, în Italia, din cauza unei iubiri pierdute. Impactul asupra femeii s-a răsfrânt şi asupra copilului pe care-l purta în pântec. Flavius a venit pe lume în 2 martie 2009, în urma unei operaţii de cezariană, iar la naştere, medicii au constatat că băieţelul de 2,900 kg s-a născut cu o malformaţie facială, adică a dat piept cu greutăţile, încă din prima zi de viaţă. Cheiloschizis, diagnosticul pus de medici, este un defect congenital, ce se poate trata, şi care apare când ţesutul maxilarului şi cel al nasului nu se unesc în viaţa intrauterină, rămânând buza superioară despicată. În mod normal, această afecţiune nu ar trebui să cauzeze probleme de sănătate, însă micuţul Flavius nu poate fi hrănit decât cu lapte, pentru că la şapte luni, are probleme cu masticaţia.

Intervenţie chirurgicală fără riscuri, dacă ai bani
Elis şi mama ei Mariana cred într-o miraculoasă însănătoşire a micuţului Flavius şi se străduiesc din răsputeri ca el să crească în greutate, să fie vânjos şi suficient de puternic, astfel încât să suporte o intervenţie chirurgicală. „Teama cea mare este că băiatul nu va putea vorbi, având cerul gurii despicat. Ne-am documentat pe Internet, am stat de vorbă cu mamele care au avut la rândul lor probleme cu copiii şi am decis să mergem la un profesor renumit din Timişoara. Asta s-a întâmplat luna trecută. Profesorul ne-a asigurat că poate face operaţia şi că nu există nici un risc secundar, însă el nu mai face astfel de intervenţii la spital, ci la cabinetul lui particular. Iar acolo, prima operaţie ne costă 1.600 de euro, preţ redus la minimum posibil, pentru că i-am explicat medicului că trăim cinci persoane din pensia soţului meu, de 500 de lei pe lună. Am înţepenit când am auzit preţul şi am plecat de la spital, plângând”, povesteşte Elis, mama lui Flavius.

Cazurile sociale nu figurează pe listă
Femeia spune că nici nu a mai avut curajul să întrebe cât costă a doua intervenţie chirurgicală, mult mai dificilă, şi la care ar trebui să fie angrenată o echipă de 10 medici. Dacă ar fi avut banii necesari, Elis ar fi trebuit să-şi opereze copilul în data de 2 septembrie. Însă, pentru că nu a avut suma necesară, a început să umble după sponsorizări. Pe la oameni de afaceri şi politicieni din Hunedoara. Dar face un apel şi la hunedorenii care, din puţinul lor, pot rupe şi pentru ca fiul ei să ducă o viaţă normală. Unul dintre cei care s-a oferit să-l ajute pe micuţ este Victor Leu, directorul ICS Hunedoara. „Din păcate, chiar dacă este vorba de un caz social, aceste afecţiuni nu sunt incluse în programele naţionale de sănătate, deoarece sunt foarte rare. În judeţ, am mai avut un astfel de caz, în urmă cu mai mulţi ani. Fetiţa născută cu aceeaşi malformaţie a fost operată abia când împlinise vârsta de şapte ani. Şi atunci, a avut noroc, pentru că figura pe o listă naţională şi s-a oferit să o opereze un grup de medici voluntari din Germania”, spune Liliana Ţolaş, consilier în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Nu se ştie dacă Flavius va fi inclus, vreodată, pe o astfel de listă de aşteptare. Ce se ştie cu certitudine este faptul că, cu cât trece mai mult timp, cu atât intervenţia chirurgicală devine mai complexă.

One thought on “Cine-l poate ajuta pe Flavius?

  • oameni buni, operatia se face in Bucuresti de oameni extraordinari si doctori minunati, nu costa NIMIC, iar rezultatele sunt foarte forte bune. Vorbesc din proprie experienta, am o fetita de 6 luni jumate care a fost operata si este foarte bine. Daca va pot ajuta cu informatii cu mare drag la adresa de e-mail [email protected].

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura