Cine n-are loc de cetăţile dacice?
Un proiect de lege, cel puţin controversat, care vizează direct cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, a fost depus recent în Parlament. Deşi la prima vedere, iniţiativa pare bine intenţionată, la o lectură mai atentă se dovedeşte că autorii textului legislativ nu s-au documentat deloc atunci când l-au aşternut pe hârtie.
În esenţă, iniţiatorii doresc înfiinţarea unui organism denumit Administraţia Cetăţilor Dacice, în subordinea Ministerului Culturii, care să se ocupe de soarta monumentelor arhitectonice înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Organism din componenţa căruia să facă parte reprezentanţi din mai multe ministere, dar şi din Consiliile Judeţene Alba şi Hunedoara, deoarece fortăreţele dacice se situează pe teritoriul ambelor judeţe, dar şi ai autorităţilor locale, în perimetrul cărora sunt situate cetăţile. Iar, activitatea Administraţiei Cetăţilor Dacice urmează să fie finanţată de către toate instituţiile enumerate mai sus.
Administraţia judeţului nu a fost consultată
Doar că, aşa cum susţin specialiştii, unele articole din iniţiativa legislativă intră în contradicţie cu alte legi. Mai mult de atât, propunerea legislativă a fost întocmită fără să fie întrebată administraţia judeţului Hunedoara, deşi este vizată direct de acest proiect. „Iniţiativa ar fi lăudabilă prin prisma faptului că parlamentarii se gândesc la situaţia cetăţilor dacice. Doar că, soluţia găsită nu este una fericită, pentru că intră în contradicţie cu Legea 273/2006 a finanţelor publice locale, dar şi cu Legea 500/2002 a finanţelor publice. Din punctul meu de vedere este o lege care nu va trece niciodată de Legislativ şi nu va primi avizul Curţii Constituţionale, pentru că încalcă alte prevederi legislative. Înfiinţarea unui organism în subordinea Ministerului Culturii nu cred că va rezolva o problemă locală. (…) Cred că textul acestei iniţiative legislative a fost scris de un poet, fără să fie consultaţi cei responsabili, sau direct vizaţi de acest proiect”, a explicat Vetuţa Stănescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara.
Se suprapune altor legi
Pe lângă faptul că propunerea legislativă intră în contradicţie cu alte legi, aceasta aduce în discuţie şi autorizarea celor care doresc să folosească detectoarele de metale în perimetrul cetăţilor dacice şi în zona de protecţie. „Accesul cu detectoare de metale şi utilizarea lor în cetăţile dacice şi în zona de protecţie sunt permise numai pe baza autorizării prealabile emise de Ministerul Culturii şi cu acordul Administraţiei”, se arată în expunerea de motive ale proiectului. Asta, în condiţiile în care acest lucru este de competenţa poliţiei, nicidecum a unui organism guvernamental.
Un alt articol din iniţiativa legislativă propune scoaterea suprafeţelor de teren pe amplasamentul cărora se află cetăţile dacice şi zona lor de protecţie din fondul forestier. Fapt care a fost deja cerut printr-o altă iniţiativă legislativă, care a fost aprobată în Senat, fiind în aşteptare la Camera Deputaţilor.
Parlamentarii hunedoreni se opun
Iniţiativa legislativă a fost aspru criticată şi de către doi parlamentari hunedoreni, care au promis că o vor bloca în Parlament. „Nu este posibil ca această lege să treacă. Judeţul Hunedoara trebuie să fie cel care administrează cetăţile din Munţii Orăştiei şi nu altcineva. (…) Legea este una distructivă pentru judeţul Hunedoara, o lege care ar distruge patrimoniul nostru, al judeţului Hunedoara”, a declarat deputatul Laurenţiu Nistor. Acesta a arătat că iniţiativa este una mai veche, reuşind în trecut să o blocheze după o discuţie pe care a avut-o cu ministrul Culturii de atunci, Ionuţ Vulpescu. Deputatul social-democrat şi-a argumentat poziţia, arătând că de trei ani de când Sarmizegetusa Regia se află în administrarea CJ Hunedoara, s-a reuşit modernizarea drumului de 18 kilometri şi a crescut considerabil numărul turiştilor. În plus, fortăreaţa se află sub pază permanentă, iar nici un braconier nu a mai călcat în ultimii ani pe acolo. Şi deputatul Natalia Intotero a declarat că se va opune acestui proiect legislativ, arătând că parlamentarii hunedoreni ar trebui să le explice colegilor din alte zone ale ţării că administraţia judeţeană este cea mai în măsură să se ocupe de fortăreţele dacice, pe modelul de la Sarmizegetusa Regia.
Trebuie menţionat că dintre toţi semnatarii proiectului legislativ, nici un parlamentar nu este originar de la noi din judeţ, singurul în această situaţie fiind Gheorghe Firczak, deputat în grupul minorităţilor naţionale din Parlament.
Stafia lui Purcel, trădătorul propriilor lui copii, a atâtor aliaţi vremelnici, bântuie în judeţul Hunedoara. Lacom cum e nu-i ajunge averea adunată. Nu are nimic sfânt, vrea să acapareze şi Munţii Orăştiei. Trebuie să vină cât mai repede momentul…cazării la Bârcea. Numai astfel se va putea asana viaţa publică hunedoreană. Pentru cine nu ştie Purcel=Mircea Ioan Moloţ, cel care se ascundea în spatele cortineil a lansarea candidaţilor PNL după ce se vroia consilier la ALDE.
Purcel jegos ce eşti mai ţii minte când prefectul Răican vroia să te dea afară din postul de director ? Te reclamau cadrele că umblai numai după firma ta iar adjuncta făcea toată munca ta. Mai ştii cum lunar mama băiatului tă te dădea în judecată că nu vroiai să-i plăteşti pensia alimentară fiului tău pe care nu ai vrut să-l recunoşti dar ai fost obligat la testul de paternitate? Tu, astăzi, prin interpuşi, acuzi pe alţii de hoţie, mă nimurucule ? Nu-i departe scadenţa. Asigură-ţi la Bârcea un loc la parter la VIP-uri câ altfel la etaj ţi-o dau băieţii sus de îţi merg fulgii.