Categories: EvenimentFlash

Cine ne „epilează” buzunarele?

Livia Botici

Profită de neatenţia oamenilor şi se servesc cu tot ce le pofteşte inima din buzunarele acestora. Asta fac hoţii din buzunare sau „epilatoarele”, după cum se autodenumesc.

Hoţi autohtoni

În anul 2009, poliţiştii hunedoreni au prins cu 20 de hoţi din buzunare mai mult decât în 2008. Astfel că, anul trecut a fost începută urmărirea penală pentru săvârşirea acestei infracţiuni împotriva a 50 de persoane. Aproape toţi hoţii din buzunare sunt autohtoni, fiind în evidenţele poliţiei hunedorene, iar zonele predominante, în care aceştia acţionează, sunt gările, magazinele sau staţiile de autobuz. Potrivit oamenilor legii, metodele de furt au tipare bine stabilite şi de obicei, infractorii acţionează în grup. Victimele sunt alese cu predilecţie din rândul persoanelor vârstnice, îngândurate, neatente la ce se petrece în jurul lor şi cu geanta într-o poziţie favorabilă furtului. De regulă, unul provoacă înghesuiala, altul sustrage portofelul, iar altul, plasat în spatele acestuia, primeşte obiectul furat. Dacă victima sesizează furtul, cel care a primit portofelul îl va arunca imediat şi grupul se va despărţi.

Foarte greu de prins

Potrivit poliţiştilor, prinderea unui hoţ din buzunare reprezintă o adevărată aventură, care de cele mai multe ori, se dovedeşte fără nici o finalitate. Asta, deoarece, conform legislaţiei în vigoare, infracţiunea de furt din buzunare este cel mai greu de probat şi ea stă în picioare abia atunci când se realizează flagrantul.

Limbaj codat

Acest tip de infractori comunică printr-un limbaj cifrat, pentru a nu fi descoperiţi. În argoul hoţilor din buzunare, „coajă“ înseamnă portofel, „lovele“ – bani, „moară“ – ceas, „servit“ – s-a reuşit furtul, „spital“ – palton, „crocodil“ – telefon mobil, „melc“ – inel de damă, „primărie“ – buzunarul interior al hainei, „crăcan“ – buzunarul de la spate, „centaur“ – cetăţean străin, „canci“ – nimic, „avelo caralo“ – Vine poliţia!, „epilator“ – hoţ din buzunare, „a da cu jula“ – a fura, „scafa“ – mână, iar „fraierul“ este victima. Astfel, dacă un hoţ vrea să-i spună colegului său să nu acţioneze, pentru că victima şi-a dat seama că nu e în regulă ceva, îi va spune: „Scafa jos, fraier pe fază!”. Poliţiştii recomandă cetăţenilor să fie precauţi cu modul în care îşi păstrează bunurile, atunci când se află într-un loc public. Banii se păstrează în buzunarele interioare ale vestimentaţiei sau în poşete sau borsete cu închizători sigure! În mijloacele de transport în comun, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuiţi!

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago