Categories: EvenimentFlash

Cine ne ascultă telefoanele?

Livia Botici

Anchetatorii le adoră, infractorii tremură de frică, atunci când aud de ele, iar judecătorii le aprobă. Interceptările telefonice au devenit adevărate arme în mâinile procurorilor. În judeţul nostru, de la începutul anului au fost cerute şi aprobate zeci de astfel de cereri.

Tribunalul Hunedoara, cele mai multe cereri

Atunci când la urechile anchetatorilor ajung informaţii despre infracţiuni iminente, care pot fi probate doar cu ajutorul interceptărilor convorbirilor presupuşilor infractori, procurorii pot să solicite instanţelor judecătoreşti autorizaţii de ascultare a telefoanelor. Potrivit articolului 91 din Codul de Procedură Penală, dacă sunt date sau indicii temeinice privind pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni pentru care urmărirea penală se face din oficiu, iar interceptarea este utilă pentru aflarea adevărului, aceasta poate servi ca mijloc de probă în instanţă, dacă din conţinutul convorbirilor înregistrate rezultă fapte sau împrejurări de natură să contribuie la aflarea adevărului.

De la începutul acestui an şi până în prezent, magistraţii hunedoreni au autorizat 44 de astfel de interceptări telefonice, cele mai multe cereri, 27, fiind aprobate de Tribunalul Hunedoara. Instanţele de la Judecătoria Orăştie au aprobat 11 cereri de ascultare a telefoanelor, Judecătoria Deva a dispus autorizaţii de interceptare pentru nouă persoane, iar judecătorii din Petroşani au aprobat cinci interceptări telefonice. Anul acesta, magistraţii de la Judecătoria Brad nu au autorizat nici o astfel de cerere. De asemenea, anul trecut, procurorii au cerut şi primit autorizaţii de la judecători, pentru 119 interceptări telefonice. Şi de această dată, cele mai multe solicitări de acest gen au fost aprobate de magistraţii Tribunalului Hunedoara, care au emis 80 de autorizaţii de interceptare. De la judecătoriile din Brad şi din Haţeg, în anul 2009 nu a fost emisă nici o autorizaţie de ascultare a telefoanelor.

Doar SRI are aparatură

Potrivit articolului de lege amintit mai sus, autorizaţiile de interceptare a telefoanelor se emit pentru perioade de doar 30 de zile, iar ele pot fi prelungite, tot de judecător, pentru motive temeinice. Singura instituţie care deţine aparatura necesară pentru ascultarea şi înregistrarea telefoanelor este Serviciul Român de Informaţii. „Înregistrările sunt cerute obligatoriu de către procuror, de cele mai multe ori, fiind necesare în cazuri de crimă organizată, trafic de droguri, proxenetism şi infracţiuni care atentează la siguranţa statului. Fără acordul judecătorului, interceptările nu au nici o valoare în instanţă. Şi, să ştiţi, cu toate că până astăzi am întâlnit cauze, în care au fost ataşate la dosar astfel de probe, avocat fiind, nu am descoperit abuzuri, le-am căutat pentru a-mi apăra clientul, dar totul a fost făcut legal de fiecare dată”, spune o avocată din Deva.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Guvernul cu turul I, protestatarii cu turul II

Guvernul a stabilit data alegerilor prezidenţiale, pe 4 și 18 mai 2025. Perioada elec­torală începe…

2 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj de la noi vrea cu tot dinadinsul să ajungă…

2 ore ago

Primarul municipiului Hunedoara, ales vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România

Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, a fost ales, ieri, vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România…

2 ore ago

Bulina albă

Geanina Ianc, directorul general al DGASPC Hunedoara Pentru că răspunde întotdeauna la solicitările cetățenilor, fiind…

2 ore ago

Bulina neagră

M.P., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată, deveanul fiind acuzat de…

2 ore ago

Polițiștii avertizează! O nouă metodă de înșelăciune a apărut în spațiul online

În contextul actual al amenințărilor cibernetice, Poliția Română a iden­tificat o tendință de înșelăciune care…

2 ore ago