O reglementare care ar trebui să stabilească foarte clar ce atribuţii revin fiecărui serviciu care acţionează în zona montană, fie că este vorba de ordine publică, de salvare ori alte acţiuni, mai mult creează degringoladă. Lucrurile vor fi rezolvate săptămâna viitoare, după discuţii între şefii serviciilor şi autorităţile judeţene.
Ca o coincidenţă sau nu, imediat după ce „Mesagerul Hunedorean” dezvăluia, în urmă cu circa o lună, cum că Serviciul Salvamont nu apare pe indexul 112, ca serviciu competent şi atestat conform legii, în salvarea din avalanşă, indexul a fost din nou modificat. De această dată, salvatorii montani sunt identificaţi ca structură de intervenţie la avalanşe, însă au fost operate şi alte modificări care suprapun diferite servicii. Printre cei care intervin la acţiuni de salvare sunt şi jandarmii montani, însă ei nu sunt atestaţi în acest sens, pentru că ar trebui să urmeze cursurile şcolilor salvamont, structură care, conform legii în vigoare, este singura abilitată să elibereze atestate în salvarea montană.
Potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei Salvatorilor Montani, George Resiga, modificările din indexul 112 în baza căruia se direcţionează structurile de intervenţie la accidente, vor trebui armonizate împreună cu restul structurilor care intervin în zona montană. Adică cu Jandarmeria Montană, astfel încât să nu mai existe situaţii în care să se suprapună cele două servicii şi să se încalce legea. „Indexul de 112 s-a modificat şi nu ştim cum se va desfăşura ceea ce se cheamă solicitarea agenţiilor, respectiv a Salvamont, în cadrul acestui sistem de urgenţă la permanentizarea zonelor schiabile şi a zonei montane. Salvamontiştii aşteaptă o nouă creionare a intervenţiei în zona montană”, a declarat, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, George Resiga, vicepreşedinte ASMR.
Săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire între şefii salvamontiştilor, ai jandarmilor şi ai celorlalte structuri din Centrul Integrat Judeţean de Intervenţie Hunedoara (CIJI), centru în care au fost prinşi şi salvatorii montani. În urma discuţiilor dintre părţi ar urma să se stabilească foarte clar atribuţiile fiecărui serviciu, astfel ca la debutul sezonului de schi în staţiunile hunedorene să se poată interveni eficient şi calificat.
Frumoasă foc, dar cam tută! Gurile rele din sudul județului nostru spun că un ales…
Peste 100.000 de români s-au adunat, ieri, în Piața Universității. Oamenii au scandat „Libertate” și…
Alexia Crina în vârstă de 15 ani, sportivă la Clubul Kempo Lupeni Pentru că a…
Adrian T., din municipiul Vulcan, recidivist Pentru că riscă să ajungă iarăși în pușcărie pentru…
Un incendiu s-a pornit la o gospodărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…
Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…