Turcia și Siria au fost lovite luni de două cutremure puternice, care au provocat mii de morți și pagube uriașe. În ceea ce privește România, în ultima perioadă s-au înregistrat mai multe cutremure de magnitudine redusă sau moderată, ceea ce ne face să ne gândim când și dacă ar putea avea loc un alt cutremur puternic, precum cel din 1977.Nu putem știi exact aceste informații, de aceea trebuie să fim întotdeauna pregătiți pentru un astfel de eveniment.
Autoritățile din România au publicat de-a lungul timpului ghiduri care ne învață cum trebuie să ne pregătim și cum să acționăm în cazul unui cutremur. De asemenea, pe lângă cunoașterea pașilor din ghid, este foarte important să avem pregătit un rucsac de urgență, în caz de cutremur, care ne-ar putea salva viața, mai ales atunci când autoritățile nu pot interveni imediat. Autoritățile au pus la dispoziție, pe site-ul nutremurlacutremur, un plan ce conține obiectele care sunt necesare și care alcătuiesc un astfel de rucsac.
Ce trebuie să conțină un rucsac de urgență
APĂ ȘI ALIMENTE
TRUSĂ DE PRIM AJUTOR
ARTICOLE DE SUPRAVIEȚUIRE
ARTICOLE DE IGIENĂ
DOCUMENTE
Ce să faceți înainte de cutremur
Ce să faceți în timpul unui cutremur
Ce trebuie să faceți după cutremur
Alerta de cutremur de la Google și Telegram
Google a lansat în urmă cu câțiva ani un sistem de avertizare în caz de cutremur pentru telefoanele mobile inteligente echipate cu Android.
Utilizatorii de telefoane cu Android pot primi alerte pentru cutremurele produse în zonă. Sursa este Serviciul American de Prospecțiuni Geologice (USGS) care furnizează informații în timp real despre seismele care au avut loc în lume.
Gabriela Chiorean, communication senior manager în cadrul companiei Google, a explicat că sistemul de alerte de cutremur este o funcționalitate a sistemului Android. „Este un serviciu gratuit, care detectează cutremure din întreaga lume și alertează utilizatorii Android. Este un serviciu suplimentar și nu este menit să înlocuiască sistemele guvernamentale”, a afirmat Gabriela Chiorean.
Reprezentantul Google a afirmat că smartphone-urile cu sistem de operare Android dispun de un accelerometru, care „este inclus în cele peste trei miliarde de telefoane care există în momentul actual”.
„Este detectată vibrația și viteza unui cutremur, astfel încât se pot alerta utilizatori înainte ca acest cutremur să se producă. Vorbim de câteva secunde. Funcția e disponibilă la nivel global și folosește date crowdsourcing de pe telefoanele Android. Când telefonul Android este conectat și complet nemișcat se va transforma într-un mini-seismometru, care detectează cutremurul atunci când acesta pornește și trimite semnale către sistemul de alertă. Accelerometrul poate detecta mișcarea Pământului în momentul în care se produce un cutremur și în acel moment se pornește un algoritm care transmite scurte fragmente de date către serverele Android împreună cu informații despre locație”, a afirmat ea.
Care sunt cele două tipuri de alerte de cutremur pentru telefoanele Android
Sistemul Android ofertă două tipuri de alerte. Una dintre ele este „fiți atenți”, care se declanșează pentru cutremure de magnitudine 3 sau 4, care nu sunt foarte frecvente.
Cealaltă este semnalată cu mesajul „take action” (ia măsuri, trad.) în cazul unor mișcări telurice cu magnitudinea de peste 4,5.
„Take action este o alertă care afișează pe ecran complet pentru cutremurele de 4,5 și mai mare. Avertizează utilizatorii de telefoane Android să se pregătească pentru potențiale cutremure mai puternice. Sunt afișate instrucțiuni pe tot ecranul, iar telefonul redă un semnal foarte puternic”, a mai afirmat reprezentantul Google.
Primesc alerte „numai cei care au locația dispozitivului activată și alertele de cutremur activate”.
„Acestea pot fi găsite în funcția de setări și trebuie să vă asigurați că sunt pornite. Toate telefoanele ar trebui să aibă această opțiune dacă au locația pornită”, a mai spus reprezentantul Google.
Alerta de cutremure Android poate fi dezactivată
În cazul cutremurelor mai mici, sistemul Android afișează o notificare care include magnitudinea și distanța față de punctul focal al cutremurului.
Oficialii Google spun că alerte de cutremur pot fi transmite chiar și cu 10 secunde înainte de producerea seismului.
„Alerta folosește volumul și vibrațiile curente ale telefonului și va respecta funcția de „nu mă deranja” dacă utilizatorul a activat-o. Totodată, este vorba despre un serviciu opt-out. Dacă nu vrei să primești aceste alerte, ai această posibilitate de a cere să nu le primești”, a afirmat Chiorean.
În 2020, Google a colaborat inițial cu experții USGS și cu biroul guvernatorului statului american California pentru a trimite alerte de cutremur prin intermediul sistemului ShakeAlert către telefoanele cu Android din zonă.
Dezvoltat cu sprijinul seismologilor americani, sistemul ShakeAlert folosește semnalele transmise de peste 700 de seismometre instalate în California de USGS, Universitatea Berkeley și Institutul de Tehnologie din California. Câteva secunde de avertizare pot face diferența în cazul unui cutremur, spun reprezentanții Google.
Compania americană oferă posibilitatea utilizatorilor de telefoane cu Android să facă parte din sistemul de alertă pentru cutremure, oriunde s-ar afla în lume. Astfel, smartphone-urile cu Android pot funcționa precum un seismograf de mici dimensiuni și, în condițiile în care există milioane de astfel de dispozitive în lume, poate fi formată o rețea de detectare a seismelor.
Toate telefoanele inteligente sunt dotate cu accelerometre. Acestea pot detecta semnale care indică faptul că ar putea avea loc un cutremur. Dacă telefonul detectează o posibilă mișcare telurică, transmite un semnal către serverul Google de detectare, alături de locul aproximativ în care s-a produs seismul.
Alerta de cutremur a INFP prin Telegram
De asemenea, INFP pune la dispoziție un sistem de alertă pe telefoanele cu Android sau iOS prin intermediul Telegram. Aplicația poate fi instalată din Google Play sau App Store. Instrucțiunile sunt similare atât pentru telefoanele cu Android, cât si pentru iPhone/iPad/iPod. După instalarea Telegram, alerta se activează după ce scrieți în câmpul de căutare @alertacutremur_bot și selectați prima opțiune. Apasati START pentru a începe interacțiunea cu Bot-ul @alertacutremur_bot.
Va apărea o listă cu comenzile disponibile. Alegeți opțiunea /alerta, dând click pe ea sau scriind-o efectiv în câmpul de mesaj.
După acceptarea termenilor și condițiilor, trebuie să introduceți numărul de telefon și adresa de e-mail. Datele vor fi stocate de către INCDFP și confirmă decizia personală de utilizare a serviciului de alertă pe propria răspundere, în fața autorităților.
RO-ALERT nu va difuza notificări înainte de cutremur
Reprezentanții IGSU au precizat că, în cazul seismelor, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanşării acestora.
„Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă)”, au afirmat reprezentanții IGSU.
Catedrala Mântuirii Neamului, ridicată în memoria eroilor români, este proiectată să reziste la cutremure de peste 9 grade pe scara Richter. Aceasta este proiectată să reziste peste 500 de ani și este cel mai sigur loc din România în cazul unui cutremur major. „Catedrala e proiectată să reziste peste 500 de ani din toate punctele de vedere. Catedrala a inclus inovații inginerești, inclusiv calcule care fac din catedrală cel mai sigur loc din România. Este proiectată să reziste la cutremure de peste 9 grade, să reziste sute de ani, are la subsol adăposturi inclusiv antiatomice”, a explicat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Patriarhia Română. „Peste 400 de ani, urmașii noștri vor intra în catedrală și vor vorbi de generația noastră. Sunt mândru că sunt contemporan acestui moment. E un lucru foarte frumos făcut, e un dar adus de popor lui Dumnezeu. Această catedrală este demnă de prezența lui Dumnezeu”, a spune și Ionuț Mavrichi, părinte și teolog.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…