Politica si administratie

Cioc, cioc, vrem să ştim dacă aveţi câini periculoşi în curte!

Natalia Bumbac

Autorităţile publice din municipiul Hunedoara vor să desfăşoare o campanie de inventariere a câinilor din municipiu, inclusiv a celor din curţile oamenilor. Asta, după ce, corpul unui bărbat decedat în câmp, în zona Valea Seacă, a fost devorat de patrupezi fără stăpân. Iar, demersurile autorităţilor au ca scop de a evita ca situaţii mult mai grave să se petreacă în viitor.

Unii cu verificarea, alţii cu amenzile
„În urma evenimentului ieşit din comun din Valea Seacă, am cerut să fie notificată Poliţia şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Hunedoara pentru a interveni în problema câinilor fără stăpân din municipiu, dar şi a celor deosebit de violenţi din curţile oamenilor. O colaborare între instituţiile menţionate este necesară, pentru că Poliţia poate intra în curţile oamenilor iar DSVSA poate aplica amenzi celor care au câini neînregistraţi, nesterilizaţi etc., aşa cum prevede legea. Trebuie să facem o inventariere a câinilor din curţile oamenilor, pentru a şti de unde provin patrupezii care ajung pe străzi”, a explicat Dan Bobouţanu (foto), primarul municipiului Hunedoara. Acesta a mai spus că sursa patrupezilor fără stăpân sunt persoanele care îi cresc apoi îi abandonează pe străzi, gesturi demne de adevăraţi „iubitori de animale”. De aceea, este nevoie să se facă acest lucru.
În ceea ce priveşte colaborarea cu Asociaţia de Dezvoltare Comunitară „Serviciul Judeţean de Ocrotire a Animalelor fără Stăpân” (ADI „SJOAFS”), responsabilă în gestionarea câinilor vagabonzi în municipiul Hunedoara, edilul a arătat că este satisfăcut. Dan Bobouţanu a spus că atât din punct de vedere al costurilor, cât şi al rezultatelor activităţii ADI „SJOAFS”, nu ar avea ce să le reproşeze celor de la asociaţie.

Peste 2.600 de câini au fost ridicaţi
Totodată, după evenimentul de la Valea Seacă, Primăria Hunedoara le-a cerut celor de la ADI „SJOAFS” să ia măsurile care se impun pentru ca asemenea tragedii să nu mai aibă loc. Asociaţia a răspuns la această cerere arătând că pe parcursul celor cinci ani de când activează în municipiu, numărul câinilor vagabonzi a scăzut de la peste 3.000 la câteva sute, fiind capturate şi duse la adăposturi circa 2.600 de exemplare. Din zona Valea Seacă au arătat că au fost ridicaţi, în ultimele trei luni, circa 50 de câini fără stăpân. Pentru serviciile prestate de ADI „SJOAFS”, Primăria Hunedoara achită anual o cotizaţie de 2,5 lei pe an de locuitor. Directorul executiv al Asociaţiei, medicul veterinar Adrian Cioran, spune că membrii asociaţiei cheltuie sume de cinci ori mai mici, faţă de cât cheltuiau înainte de a face parte din Asociaţie, cu gestionarea animalelor fără stăpân.

One thought on “Cioc, cioc, vrem să ştim dacă aveţi câini periculoşi în curte!

  • Bravo domnului primar, poate extindeți căutările și verificările și pe baraj (Lacul Cincis) deoarece este plin de câini vagabonzi.
    Ar trebui verificate și satele și comunele nu doar la oraș. Poate asa va urmează și ceilalți primari exemplul.

    Felicitări încă o data!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura