Actualitate

Citiți povestea unui hunedorean care nu are pile, care a fost bătut pentru că s-a aflat în locul nepotrivit la momentul nepotrivit, iar polițiștii vinovați nu sunt trimiși în judecată Un strigăt de disperare de la o celebră avocată! Un hunedorean aproape omorât în bătaie de polițiști nu își poate găsi dreptatea. De 4 ani, cazul e tot pe masa procurorilor, faptele riscând să se prescrie (I)

Disperare! Acesta este cuvântul pe care l-a strigat celebra avo­cată Nicoleta Iovănesc (medalion), după ce un dosar de vătămare cor­­porală în care a­ceasta apară victima trenează de aproape 4 ani. Aproape 4 ani în care procurorii, pentru că s-au perindat mai mulți, nu termină an­che­ta și, implicit, nu dau drumul la dosar spre judecată. Totul ca actele să se prescrie, probabil, având în vedere că sunt implicați polițiști.

S-a dus cu mâncarea la porci, dar a ajuns la Poliție
Povestea cazului este una și de râs, dar mai mult de plâns, având în vedere tra­gedia prin care a trecut un tânăr ne­vinovat (n.r.-și veți vedea de ce scriu ast­fel) și modul în care procurorii tratează un caz al unui bărbat amărât, fără pile și cunoștințe în sfere înalte. Este povestea unei victime colaterale.
Dar despre ce este vorba?
În vara anului 2020, Claudiu Mocan (foto) mergea cu ma­șina să ducă mâncare la porcii pe care-i creștea. În orașul Călan. Și, de aici începe tra­gedia bărbatului. Mocan este oprit de polițistul Horațiu Onescu. Îi cere documentele. În același timp, a fost oprit un alt autoturism, iar cei din aceas­­tă mașină intră în con­flict cu polițistul. Sunt solicitați lu­cră­torii Serviciului de Acțiuni Spe­ciale, mai pe românește, „mas­cații”. Lui Claudiu Mocan i se spune că poate pleca, dar o polițistă, aflată în echipă de la Rutieră, îi spune că trebuie să tragă pe dreapta din nou. Se pro­duce un adevărat haos. Mas­cații vin, și se aruncă pe civili. Și începe bătaia. Nu se mai știe cine e vino­vat, toți cei prezenți, civilii adică, sunt bă­gați în dubă. Asta, după ce sunt bă­tuți crunt. Printre ei, ne­vi­no­vat, Claudiu Mocan, aflat doar în locul nepotrivit la momentul nepotrivit, și fără să aibă de-a face cu cearta dintre po­lițiști și bărbații din cealaltă mașină, este bătut rău de tot, încătușat și dus la Poli­ție. A doua zi, Claudiu ajunge în sfârșit acasă, dar familia solicită ambulanța pentru că omului i s-a făcut rău. El este dus la Spitalul din municipiul Hunedoara, unde, întrebat fiind ce s-a întâmplat, spune că a fost bătut de polițiști, adică adevărul. Imediat cei de la spital anunță Poliția. În spital, bărbatul a stat 35 de zile, a fost operat. Potrivit medi­ci­lor, viața tânărului a fost pusă în pericol, în urma loviturilor încasate de mascați. Poliția Călan deschide dosar pen­tru lovire și alte vio­lențe și apoi pentru purtare abuzivă. Do­sarul este trimis la Par­chetul de pe lângă Tribu­na­lul Hunedoara. De aici, pentru că la acțiunea de la Călan a parti­ci­pat și un comi­sar șef, Dan Mircea Mihăieș, dosarul a trecut la Par­che­tul de pe lângă Curtea de Apel Alba. Dar, pen­tru că pro­cu­ro­rii au dispus clasa­rea cauzei pri­vind pe Mihăieș, fără un minim de cercetări, dosarul a revenit la Par­chetul de pe lângă Tri­bunalul Hunedoara. De aici începe „dansul”.

Tergiversare, acesta este numele dosarului
De atunci, 4 procurori au lucrat la acest caz. Ultimul este Tudor Bocai. Și nici unul nu l-a dus până la capăt. Să fie o ches­tiune legată de faptul că bătăușii care aproape l-au omorât pe Claudiu Mocan sunt polițiști? Dacă este așa, este foarte grav.
„Intervalul de timp scurs de la prelua­rea dosarului de către procurorul procu­rorul Tudor Bocai este total nejustificat și a depășit cu mult durata rezonabilă a cercetării unor fapte de o asemenea gra­vitate comise de angajați ai Ministerului de Interne. Atitudinea pe care procurorul a avut-o față de partea vătămată și apărătorul său, ne ridică în mod justificat serioase dubii cu privire la imparțialitatea acestuia și dovedește o conduită ne­con­formă, care poate conduce la prescrie­rea faptelor cu consecința imparțialității tragerii la răspundere penală a per­soa­nelor vinovate, în esență la neres­pec­tarea principiului aflării adevărului și al justei soluționări a cauzei penale”, sus­ține avocatul Nicoleta Iovănesc, apă­rătoarea lui Claudiu Mocan.

Martori audiați după mult timp
Cine sunt suspecții în dosarul în care Claudiu Mocan a fost bătut așa de tare că era să moară? Este vorba de Cătălin Șeuleanu, Iulian Roșu, Radu Pitorodeschi de la SAS și Horațiu Onescu de la Poliția Călan. Inițial, toți cei patru s-au prelevat de dreptul la tăcere.
Procurorii Adina Velescu a preluat cazul, apoi dosarul ajunge în 7 aprilie 2021 la Doriana Rotaru. Aceasta din urmă a făcut ancheta, a audiat martori. În 24 februarie 2022, cazul lui Mocan se află pe masa procurorului Cristian Tomoiu care dispune efectuarea urmării penale față de cei patru suspecți. El pleacă însă și lasă dosarul la Tudor Bocai, în 10 august 2022.
„Procurorul Bocai reia audierile tuturor martorilor, care mai fuseseră audiați de procurorul Rotaru), reia întreaga pro­ba­țiune de la A la Z, cu pauze foarte mari între audierea martorilor. Victima a fost audiată în repetate rânduri. Dar, ceea ce e grav, este că prima audiere a suspecților are loc mult mai târziu, în 2023. Suspecții s-au apărat declarând că au acționat exem­plar. Da, primul care l-a lovit pe Mocan a fost polițistul Horațiu Onescu, apoi cei de la SAS. Degeaba au vrut ei să scape basma curată și să susțină că victima a ajuns în stare gravă la spital, deoarece avea alte afecțiuni medicale. Experții au concluzionat că bărbatului i-a fost pusă viața în pericol, și după o nouă verificare. Au mers până într-acolo că ei au cerut o completare la expertiza me­dicală, deoarece leziunile suferite de hu­nedorean, ar fi putut fi cauzate ca urmare a folosirii manevrelor legale de către mascați. Răspunsul de la Medicină Le­gală arată însă că „manevrele folosite de către suspecți pentru încătușarea per­soanei vătămate nu puteau sub nici o formă să-i cauzeze leziunile descrise”.

Fără antecedente, dar l-a făcut hoț
De foarte mulți ani, de fapt, nu cred că vreodată m-am mai confruntat în ac­țiunile de urmărire penală cu un dosar asemănător ca tip de infracțiune în care să fie implicați angajați ai Ministerului de Interne în care procurorul să tergiver­seze, absolut deliberat, ancheta, care trebuia efectuată într-un interval de timp rezonabil. Martorii au fost audiați după mult timp de la producerea întâmplării, iar procurorul le cerea să declare amă­nunte, aspecte petrecute în urmă cu aproa­pe
4 ani. Clientul meu nu are ante­ce­dente penale, este un cetățean onest. Însă, polițistul Onescu l-a făcut hoț. Nici măcar o amendă nu are”, a declarat avo­cata Nicoleta Iovănesc pentru MESAGERUL HUNEDOREAN. (S.Popa)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

7 ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

7 ore ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

7 ore ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

7 ore ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

7 ore ago