Actualitate

CJ solicită reclasificarea Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva în unul de interes naţional

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara so­li­cită Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Co­lecţiilor reclasificarea Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva la statutul de interes naţional.

Colecții valoroase
Documentaţia necesară acestui demers, de trecere de la statutul de muzeu regional la cel de muzeu de interes naţional, a fost sem­nată, luni, de preşedintele CJ Hune­doara, Laurenţiu Nistor, acesta apreciind că instituţia de cultură merită noul statut prin prisma colecţiilor valoroase pe care le de­ţine, unele cu o vechime de peste 150 de ani.
„Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva merită această recunoaştere datorită colecţiilor valoroase pe care le găzduieşte, activităţii de cercetare apreciată pe plan intern şi internaţional, precum şi coordonării unor secţii şi expoziţii permanente în di­ver­se locaţii, inclusiv Brad, Orăştie, Aurel Vlaicu şi Sarmizegetusa, în apropierea sitului Ulpia Traiana. Muzeul îndeplineşte toate criteriile necesare pentru a fi recunoscut ca ins­ti­tu­ţie de interes naţional şi sper ca demersul iniţiat de Consiliul Judeţean Hunedoara, ba­zat pe documentaţia elaborată de spe­cia­lişti, să fie aprobat”, a declarat preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor.

Mai mare vizibilitate
În România, muzeele de interes naţional păstrează colecţii de o valoare excepţională pentru patrimoniul cultural naţional şi des­făşoară activităţi de cercetare şi promovare cu impact semnificativ la nivel naţional şi in­ternaţional.
Obţinerea statutului de muzeu de interes naţional ar permite MCDR Deva să bene­fi­ci­e­ze de o mai mare vizibilitate, acces la re­surse financiare suplimentare şi oportu­ni­tăţi sporite de colaborare cu alte instituţii de prestigiu, susţin autorităţile judeţene.
Fondat la sfârşitul secolului al XIX-lea, MCDR Deva este una dintre cele mai vechi instituţii de profil din ţară. Muzeul func­ţio­nează în clădirea Magna Curia (Castelul Bethlen), situată la poalele Cetăţii Deva, şi are un rol esenţial în conservarea şi pro­mo­varea patrimoniului cultural regional şi naţional.
Anul trecut, MCDR Deva şi secţiile sale au primit peste 57.300 de vizitatori, dintre care cei mai mulţi au fost la Ulpia Traiana Sarmizegetusa (39.000 de persoane) şi la sediul din Deva (15.500 de vizitatori), con­form datelor Direcţiei Generale de Ad­mi­nis­trare Monumente şi Promovare Turistică Hunedoara. (A.N.)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj din zonă, angajat la stat, evident, unde se pare…

2 zile ago

O poveste de 20 de ani, o poveste care merge mai departe. Un proiect de suflet

Petru Mărginean a deținut mai multe funcții în administrația județului. A fost și primar al…

2 zile ago

Bulina albă

Emil Rîșteiu, primarul orașului Simeria Pentru că, deși a preluat o primărie cu probleme, a…

2 zile ago

Bulina neagră

S.M., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată după ce s-a bătut…

2 zile ago

Măsurători cadastrale de toată jena în comuna Lăpugiu de Jos

Mai mulți cetățeni din comuna Lăpugiu de Jos au reclamat la pre­fec­tură că lucrările de…

2 zile ago

Raport aflat pe masa Guvernului: Dezastru în România, în caz de război. Populația nu poate fi protejată

Curtea de Conturi a elaborat un ra­port și recomandă autorităților ela­bo­rarea unei ”Concepții naționale pentru…

2 zile ago