Categories: Actualitate

CJ vrea bani de la primari pentru câinii vagabonzi

Ieri, a avut loc AGA  Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân“ (SJOAFS). Primăriile care se află în această asociere au aflat că trebuie să şi scoată bani dacă vor să aibă rezultate privind monitorizarea câinilor vagabonzi.
După mai bine de doi ani în care Consiliul Judeţean a ţinut de unul singur frâiele în această asociaţie, de anul acesta, are nevoie de sprijin. De parcă nu tot din banii noştri, ai hunedorenilor, s-a făcut acest serviciu. Care, se pare că nu prea este eficient, dar are nevoie de bani. Pentru ce, poate vom afla de la noua conducere a instituţiei. Dan Stoian, administratorul public al judeţului, a declarat că primăriile implicate urmează să aloce o sumă de bani, din bugetul local, pentru acest serviciu, sumă care va fi stabilită în funcţie de numărul populaţiei comunităţii respective. Astfel, la următoarea şedinţă AGA, pe lângă bugetul alocat de Consiliul Judeţean, de 1,9 milioane de lei, se vor adăuga şi aceşti bani proveniţi din cotizaţii. În acest moment, pe lângă CJ, din asociaţie fac deja parte 28 de primării hunedorene.
Nu mai vor altele, dar unul nou stă să apară
În urma unei analize a celor de la CJ, arată că, primăriile, dacă se ocupă ele singure de problema maidanezilor, ar trebui să cheltuie în jur de 300 de lei pe lună pentru un exemplar. Făcând parte din asociaţie, costurile pentru prinderea şi cazarea câinilor ajung la aproximativ 60 de lei pentru o perioadă de 21 de zile. În consecinţă, Dan Stoian susţine că primarii care încă nu sunt membri în asociaţie s-au arătat interesaţi de colaborare pentru o funcţionalitate decentă şi investiţii benefice. Totodată, acesta a mai precizat că eficienţa mai scăzută a serviciului din ultima perioadă este cauzată de blocarea Legii care permitea eutanasierea patrupedelor nerevendicate în termen de 14 zile. Acum, acestea pot fi eutanasiate doar în cazul în care prezintă agresivitate sau sunt în fază terminală de boală. De asemenea, pentru rezolvarea problemei câinilor străzii nu este o soluţie deschiderea altor adăposturi, deoarece ar creşte implicit şi costurile de întreţinere.
În prezent, în judeţ funcţionează opt adăposturi pentru câini aflate în subordinea CJ (Hunedoara, Brad, Petroşani, Călan, Simeria, Orăştie, Deva şi Uricani) cu 761 de locuri. În proces de finalizare se află un nou adăpost la Orăştie. În total, sunt aproape 50 de angajaţi şi 12 maşini pentru transportul câinilor şi al hranei pentru aceştia. (N. Bumbac)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

SALINOTERAPIA, acum la SANATORIUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE GEOAGIU

Cum pot beneficia GRATUIT locuitorii județului Hunedoara si nu numai de beneficiile AERULUI SĂRAT ?…

44 de minute ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

S-a îmbătat criță și a fă­cut praf un bolid cum­părat din banii pu­blici. Cârcotașii dintr-o…

21 de ore ago

Şoseaua Hunedoara-Sântuhalm, modernizată la standardul TransRegio pentru conexiune directă cu A1

Şoseaua care face legătura între mu­ni­cipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…

21 de ore ago

Bulina albă

Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…

21 de ore ago

Bulina neagră

Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…

21 de ore ago

Te-ai vaccinat împotriva Covid? S-ar putea să ai probleme cu inima

Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre mo­dul în care nanoparticulele lipidice…

21 de ore ago