Celebrul antrenor al Nadiei Comăneci (foto dreapta), Béla Károlyi (foto stânga), s-a aflat într-o vizită privată la Deva, la finalul săptămânii, împreună cu o echipă a postului TV american NBC. Tehnicianul i-a dus pe reprezentanţii televiziunii în sala unde s-a antrenat „Zeiţa gimnasticii” şi la statuile „din oraşul gimnasticii”, obiectivul fiind realizarea unui clip pentru promovarea gimnasticii la Jocurile Olimpice „Rio 2016”.
Dezvăluiri din istoria gimnasticii
Béla Károlyi, cel care a cucerit lumea gimnasticii din postura de antrenor al Nadiei Comăneci la Jocurile Olimpice „Montreal 1976”, unde „Zeiţa” a obţinut primul 10 din istoria gimnasticii, a revenit în weekend la Deva. Tehnicianul, care s-a stabilit în 1981 în Statele Unite ale Americii, a fost însoţit de o echipă a postului NBC şi a vizitat mai multe obiective importante din „casa gimnasticii”. „Béla Károlyi şi reprezentanţii televiziunii americane au fost la Sala Olimpică a Colegiului Naţional Cetate, locul unde s-au efectuat pregătirile lotului României pe vremea Nadiei. Acolo, le-a fost gazdă antrenorul Nicolae Forminte, coordonatorul actualului Lot de Junioare al României. A urmat un periplu pe Aleea gimnasticii şi la statuia gimnasticii din Piaţa Arras. Obiectivul a fost obţinerea unor imagini necesare pentru realizarea unui clip de prezentare şi promovare a paginilor de istorie a gimnasticii scrise la Deva”, a afirmat un reprezentant al autorităţilor locale. Aleea Gimnastelor, din apropierea Sălii Olimpice, cuprinde reprezentări ale celor mai galonaţi patru antrenori de gimnastică din România – Mariana Bitang, Octavian Belu, Martha şi Béla Károlyi, precum şi a 11 foste mari gimnaste şi anume: Nadia Comăneci, Ecaterina Szabo, Lavinia Agache, Daniela Silivaş, Simona Amânar, Gina Gogean, Maria Olaru, Andreea Răducan, Daniela Sofronie, Monica Roşu, Lavinia Miloşovici.
Celebri pe toate meridianele
Béla Károlyi a devenit celebru ca antrenor al multiplei campioane olimpice Nadia Comăneci. Născut la 13 septembrie 1942 la Cluj, Béla Károlyi a practicat iniţial atletismul şi handbalul. După ce a terminat Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, în 1963, a fost repartizat ca profesor de handbal mai întâi în Vulcan, apoi la Petroşani şi Oneşti. Câţiva ani mai târziu a fost angajat ca antrenor la liceul cu program special de gimnastică din Oneşti. Împreună cu soţia sa, Martha, şi ea profesoară şi antrenoare de gimnastică, a preluat o grupă de mici gimnaste selecţionate dintre elevele claselor I-IV, iar drumul soţilor Károlyi avea să se intersecteze cu acela al Nadiei. Cooptat ca antrenor la lotul naţional feminin, Bela a condus echipa la Europenele din 1975, prima mare competiţie la care a strălucit cea care un an mai târziu devenea „Zeiţa de la Montreal”. Olimpiadele din 1976 şi 1980 i-au consacrat definitiv pe Martha şi Béla Károlyi, iar România a fost pentru prima dată percepută ca o forţă a gimnasticii feminine.
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…