Comunitate

Clopoţelul a sunat de intrare. Cum sunt primarii? Premianţi sau repetenţi?

Magdalena Șerban

Școala a început, dar oare primarii s-au preocupat de asigurarea bunelor condiții de desfășurare a actului edu­ca­țional sau deja se pot numi cori­genți la capitolul acesta? Au avut posibilitatea atragerii unor fonduri pentru modernizarea instituțiilor de învățământ, dar unii le-au parcurs, însă doar pe hârtie.

Gurasada, pe valul digitalizării
,,Fiecare început de an calendaristic vine cu speranțe și planuri, iar fiecare debut de an școlar vine cu optimism. Inocența copilăriei este cel mai de preț interval al vieții unui om. Am văzut, din nou, zâmbete și entuziasm, așa că energia lor o susține și pe a noastră. Părinților le doresc răbdare și bucurii ne­numărate alături de cei mici, ca­drelor didactice le transmit gânduri de bine și succes în activitate, iar copiilor le adresez o singură rugăminte: fiți preocupați de dobândirea cunoș­tin­țe­lor. O faceți pentru voi și viitorul vos­tru. Pauzele sunt un loc de joacă, dar orele trebuie luate în serios și apro­fun­date pentru a reuși să alegi drumul co­rect în viață. Doamne ajută”, a subliniat pri­marul din Gurasada, Silviu Nan. Despre ceea ce a făcut edilul pentru școală, numai de bine, căci în cadrul Pla­nul Naţional de Redresare şi Re­zilienţă (PNRR), este în implementare dotarea săliilor de curs cu mobilier și echi­pa­mente IT dedicate mediului edu­ca­țional, fiind câștigată finanțare pen­tru un astfel de demers. S-a făcut achiziția, urmând să fie montate toa­te echipamentele. O parte a ajuns și ur­mează restul. De la mobilier, table in­ter­active, scannere, sis­te­me audio, im­pri­mante multi­func­ționale, la lap­to­puri pentru ca­drele di­dac­tice, etc, toate vor fi puse în slujba orelor. Programul se adre­­­sează școlii generale din satul principal și celei primare din Câmpuri Surduc. Tot la școala din Câmpuri, se lucrează la reabilitarea energetică a edificiului, în baza unei finanțări obți­nută prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Până e gata, copilașii merg la cursuri la Gurasada, aici fiind amenajate sălile aferente. La final, și această școală va beneficia de mobilier și echipa­men­te IT, elemente care sunt deja achi­ziționate.


Sălașu a țintit sus
,,Emoțiile celor care și-au intâlnit pen­tru prima dată educatoarea, ale elevilor care și-au revăzut colegii, emoțiile ca­drelor didactice, dar și ale părinților sunt firești
Administrația comunei Sălașu de Sus urează mult succes elevilor, grădi­na­rilor și cadrelor didactice în noul an șco­lar, rezultate pe măsura muncii lor și îi asigură de tot sprijinul necesar pentru îndeplinirea obiectivelor propuse ”, a transmis Ioan Vlad, primarul din Sălașu de Sus. Are și cu se mândri, căci Școala Generală din satul principal este într-un amplu proces de reabilitare, extindere și dotare (de la table inteligente și până la laptopuri și alte elemente foarte im­portante), în cadrul unui proiect câș­tigat prin Programul Opera­țional Regional (POR). Ce nu au reușit să in­cludă pe lista de pe această axă, nefiind eligibile pentru finan­țare, au rezolvat într-un alt demers, ac­ce­sat cu succes prin PNRR. Chiar dacă lucrările nu s-au terminat, iar noul an șco­lar a început, efortul didac­tic și al ele­vilor nu va rămâne fără răsplată. Mo­mentan, orele se țin la sediul fostei Poște (telefoanele, pe vremuri). Cât privește echipamentele IT și celelalte dotări, nu s-a grăbit achiziționarea lor, până nu e totul la linia de final. Nu de altceva, dar decât să fie depozitate și trambalate dintr-un loc în altul, mai bine să fie montate în siguranță. Dar cel mai dorit este un microbuz școlar nou, în condițiile în care s-a încheiat o con­venție cu un operator privat, pentru a se reuși respectarea orarului prin asi­gurarea unui transport suplimentar. Microbuzul școlar e uzat, iar minusurile sunt multe.

Vălișoara e ca la carte
,,Dragi școlari și preșcolari, sper să aveți cu toţii un an şcolar cât mai bogat, cu rezultate care să ne bucure, iar aceste rezultate să însemne nu numai note mari şi un comportament exem­plar, ci şi bucuria de a veni la şcoală cu constiinţa că zilnic adunați in minte şi in suflet lucruri noi şi frumoase. Vă doresc să vi se împlinească toate visele, să aveţi sănătate şi putere de muncă, să vă bucuraţi de linişte şi pace sufle­tes­că, să fiţi colegi şi prieteni, să respectaţi şcoala care vă primeşte cu braţele des­chise şi nu în ultimul rând, să confirmaţi speranţele şi încrederea familiilor voas­tre. Iar dumneavoastră, dragi ca­dre didactice, vă urez să fiți sănătoși, pu­ternici și răbdători pentru ca îm­preună să duceți acești copii pe o treap­tă mai sus, pe o treaptă a per­formanțelor. Părinților și bunicilor, vă doresc sănătate, să fiți sprijinul de care au nevoie copiii și nepoții. Tuturor va doresc un an cu împliniri şcolare şi pro­fesionale, bucurii şi gânduri bune! Să vă dea Dumnezeu un an școlar bun! ”, a arătat primarul din Vălișoara, Camelia Bedea. Nici școala de aici nu e mai prejos de­cât una de oraș, prin PNRR semnându-se contractul de finanțare pentru do­ta­rea cu mobilier, ma­te­ri­a­le didactice și e­chi­pa­men­te IT. Este în pro­ce­dura de achiziție, așa că timpul e scurt până la concre­ti­zare. Cel mai probabil, anul acesta copilașii se vor pu­tea bucura de noile facilități. Totul in­ter­conectat, pen­tru ca orele să fie confortabil de parcurs, iar cadrul unul optim pentru
o atenție sporită. De ase­me­nea, există par­­teneriat cu Con­si­liul Județean Hunedoara pentru a se primi un mi­crobuz electric ce este tare aș­tep­tat. Apoi, în 21-22 septembrie, va avea loc ediția a IV-a a evenimentului Vă­lișoara tradițională, unde copiii vor avea un rol important în promovarea au­tenticului, a meștegurilor și a specificului local.

Râu de Mori e la înălțime
,,Prima zi de școală pentru toți elevii din comuna Râu de Mori a început cu săli de clasă smart, echipate cu tot mo­bilierul nou, table inteligente interac­tive și tot echipametul IT necesar pen­tru un învățământ modern. De ase­me­nea, elevii din Sibișel beneficiază din acest an școlar de o clădire reabilitată. La școala Clopotiva s-a schimbat și par­chetul în sălile de clasă. Copiii sunt pri­oritatea majoră pentru noi atât ca părinții cât și pentru comunitate, de ace­ea, preocuparea majoră a auto­ri­tăților locale este ca ei să beneficieze de un mediu propice desfășurării pro­ce­sului de învățământ. Mult succes tuturor elevilor în noul an școlar, putere de muncă profesorilor și răbdare și perseverență părinților”, a punctat pri­marul din Râu de Mori, Flaviu Dilertea. Edilul merită să stea în primul rând, instituțiile de învățământ din comună fiind unele nu doar simplu igienizate, cum se întâmplă în multe locuri, din pă­cate, ci și ultradotate. Spre exemplu, școala din Sibișel a avut parte de o reabilitare din fondurile câștigate prin PNRR. De la înlocuire de tâmplărie (gea­muri, uși) și până la acoperiș, izo­lare termică, schimbare sobă pe lemne existentă cu centrală termică și sistem nou de încălzire – totul e modern. Apoi, cel de-al doilea program investițional a prevăzut dotarea cu mobilier și cu echipamente digitale a tuturor unită­ților de învățământ din raza teritorială. Aici intră table interactive, soft-uri, videoproiectoare, laptop-uri, etc. Pe scurt, performanță.

 

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura