CNADNR a reziliat contractul cu constructorul autostrăzii demolate
CNADNR a anunţat printr-un comunicat că a întrerupt contractul de lucrări cu Salini Impregilo SpA, firma care a construit Lotul 3 al Autostrăzii Orăştie – Sibiu. Lotul 3 din şoseaua de mare viteză include şi segmentul de drum demolat dintre Sălişte şi Cunţa. Motivul arătat de compania de drumuri pentru care a luat această măsură radicală este că antreprenorul nu şi-a îndeplinit clauzele contractuale. Acesta trebuia să prezinte un plan de refacere a segmentului de autostradă demolată. Lucru pe care nu l-a făcut, nici după mai bine de patru luni de la închiderea şi demolarea autostrăzii.
„Perderile vor fi recuperate”
„CNADNR (…) a notificat antreprenorul Salini Impregilo SpA cu privire la încetarea contractului de lucrări, în conformitate cu prevederile contractuale, ca urmare a nerespectării obligaţiilor asumate de către Antreprenor. CNADNR va întreprinde demersuri pentru recuperarea tuturor şi oricăror costuri/pierderi/ daune suferite în legătură cu executarea necorespunzătoare a obligaţiilor contractuale de către Antreprenor şi în vederea finalizării obiectivului de investiţii Autostrada Orăştie – Sibiu, Lot 3”, se arată în comunicatul transmis de CNADNR. Despre întreruperea contractului a fost anunţat şi ministrul Transporturilor, Dan Costescu, care a afirmat că CNADNR va trebui să caute un alt constructor care să refacă porţiunea de autostradă demolată, iar din estimările sale, lucrările ar putea fi încheiate în luna septembrie.
Suspiciuni de corupţie la construirea autostrăzii
Circulaţia rutieră pe Lotul 3 al Autostrăzii Orăştie-Sibiu a fost restricţionată din 7 septembrie, la aproximativ 10 luni de la inaugurare. Atunci, CNADNR, în urma unor comparaţii făcute dintre proiect şi modul în care a fost executat, a impus constructorului să refacă pe cheltuială proprie cei 200 – 300 de metri din corpul şoselei care au fost demolaţi. Mai mult, în noiembrie, Corpul de Control al Ministerului Transporturilor a sesizat instituţiile abilitate ale statului despre faptul că executanţii lotului de autostradă nu au respectat legislaţia în vigoare, dar şi despre modul în care a acţionat CNADNR în derularea unor contracte. Şi DNA a intrat pe fir în această poveste, deschizând o anchetă, în care a fost începută urmărirea penală in rem, în legătură cu săvârşirea unor posibile fapte de corupţie în construirea Autostrăzii Orăştie – Sibiu. Scandalul pe acest subiect a dus şi la înlocuirea directorului general Narcis Neaga, audiat în dosarul deschis de DNA, cu Cătălin Homor, director general interimar al Metrorex, ordinul în acest sens fiind semnat pe 8 decembrie 2015 de ministrul Transporturilor.
Bine ca ati demolat-o. Lasati-o dracului asa, ca de facut / reparat nu sunteti in stare.
Demolarea Romaniei, ceas de ceas, acum ceasul, pardon anul 26.
Succesuri tovarasi.