Actualitate

„Coliba Camp”, locul unde ia naştere satul din lut şi piatră

07 colibaAdriana Clej

Cu câteva zile în urmă, un grup de tineri cercetaşi şi amatori de aer curat şi acţiuni ecologiste, din mai multe judeţe ale ţării, inclusiv din Hunedoara, au urcat în localitatea Săcărâmb, pentru a pune pe picioare un proiect experimental, care va fi dezvoltat în timp, numit „Coliba Camp”. Sub motivul construirii unui sat primitiv, proiectul are rolul de a-i face pe tineri să socializeze între ei, într-un cadru natural autentic şi nepoluat.
Proiectul „Coliba Camp“ a început în 20 iunie şi se va desfăşura până în 28 iulie. Ideea acestui proiect aparţine a doi cercetaşi, Liviu Cotoi şi Alexandru Creţu, ei ocupându-se şi de organizarea evenimentului, sub egida „Cercetaşii României”(ONCR).
„Zona aleasă pentru construcţia satului primitiv este platoul Leordar, o poiană minunată, înconjurată de pădure. Aici vom ridica un sat primitiv, doar cu ceea ce găsim în natură, cum ar fi pământ, apă, lemn şi piatră. Tinerii din zilele noastre sunt prea prinşi de viaţa cotidiană, de Ipad-uri, Iphone, cluburi şi discoteci. Acest proiect are rolul de a-i face pe cei veniţi aici, la Săcărâmb, să se detaşeze de aceste lucruri şi să experimenteze noi activităţi în natură. Oricine este pasionat de natură şi de construcţia primitivă este invitat să ni se alăture”, a declarat Liviu Cotoi, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor Hunedoara, membru al organizaţiei de cercetaşi din Deva, unul din iniţiatorii şi organizatorii „Coliba Camp”.
Cum spuneam, zona Leordar este una perfectă pentru refacerea unui sat primitiv. Aici este o platformă înverzită de unde vezi împrejurimile,  totul este înconjurat de pădure, în apropiere fiind şi un izvor cu apă limpede şi rece.
Fiecare participant îşi va construi câte o colibă şi îşi va alege o „meserie” pentru durata şederii lui în sat. Până ce săteanul îşi va termina coliba, va fi nevoit să doarmă în cortul propriu. Colibele nu sunt singurele construcţii, se vor face şi ţarcuri pentru animale, adăposturi, cuptoare şi alte obiecte necesare vieţii în sat. Participanţii trebuie să se ajute unul pe altul, lucrul în echipă fiind nelipsit. De asemenea, drumeţiile sunt nelipsite pentru participanţii la acest proiect inedit. În fiecare, ei au descoperit câte o bucăţică din vecinătatea locului, Săcărâmbul neducând lipsă de locuri de explorat. La lăsarea serii, toată lumea se strânge în jurul focului de tabără, unde se spun poveşti şi întâmplări din viaţa de elev şi cercetaş, şi de unde se pregăteşte mămăliga la ceaun şi se coc cartofi în jar.
Precizăm că orice tânăr poate participa la „Coliba Camp” dacă are peste 16 ani, minorii având nevoie de acordul părinţiilor. Înscrierile se fac online pe site-ul colibacamp.wordpress.com, pagina de facebook: Coliba Camp şi la organizatori Liviu Cotoi-0726/143.101; Alexandru Creţu – 0732/164.378.

One thought on “„Coliba Camp”, locul unde ia naştere satul din lut şi piatră

  • Dar in zona Leordar(i) sunt fanete proprietete privata. Se vor bucura proprietarii ca nu mai au unde cosi dar vor avea colibe, cuptoare, s.a.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura