Într-o Românie îngenuncheată de criză, sunt afaceri care nu au fost afectate, ori criza le-a atins într-o prea mică măsură. Una dintre ele este comerţul cu trufe, acele „diamante negre“, cum mai sunt denumite, care cresc în pământ şi care a ajuns şi în judeţul Hunedoara.
Căutate cu câini dresaţi
O mână de oameni din judeţul Hunedoara a pus pe picioare o afacere prosperă, respectiv comerţul cu trufe. Sunt o categorie oarecum privilegiată, aproape o castă, care ştie secretul trufelor, ce pot să aducă milioane bune în cont „vânătorilor de trufe“. Trufele sunt acele ciuperci cu gust deosebit, aromat, care cresc în pământ şi pe care puţini ştiu să le găsească. Pentru că nu pot fi reperate vizual, în căutarea trufelor se utilizează de regulă câini, care le găsesc cu ajutorul mirosului lor dezvoltat. Cel mai mult, se folosesc câinii din rasa Lagotto Romagnolo, singura recunoscută internaţional ca având abilitatea de a găsi trufe. Un câine de acest gen costă lejer 5.000 de euro, aşa că unii şi-au luat ca ajutoare alte rase cu miros dezvoltat, pe care i-au antrenat în acest sens. Între „vânătorii de trufe“ sunt şi câţiva hunedoreni, dar aceştia vorbesc cu greu despre afacerea pe care au dezvoltat-o, pentru că – susţin ei – s-au spus multe despre căutătorii de trufe şi nu numai adevăruri.
Câştig substanţial, muncă pe măsură
Pentru căutătorii de trufe, câştigul este substanţial, dar şi munca este pe măsură. Trufarii de meserie nu sunt mulţi şi se cunosc între ei şi, mai mult, există o regulă nescrisă, prin care nici unul nu încalcă traseul celuilalt. Deşi spun că sunt suficiente trufe pentru oricine, căutătorii ţin secrete locurile unde cresc aceste ciuperci şi nu le divulgă nici măcar apropiaţilor. Se deplasează oriunde în ţară, în funcţie de sezon, în pădurile unde ştiu că vor găsi preţioasele ciuperci, care le asigură existenţa. După cum spun unii căutători de trufe, în pădurile din judeţul Hunedoara, sezonul lor se termină în august, dar munca propriu-zisă se finalizează în decembrie şi începe din nou în aprilie, anul viitor. Unii căutători de trufe recunosc că se poate câştiga foarte bine, chiar zeci de mii de euro lunar, dar asta depinde de noroc şi de soiul descoperit. Cele mai scumpe sunt trufele albe, extrem de rare, care se vând – conform site-urilor de specialitate – la preţuri care oscilează între 2.000 şi 4.000 de euro/ kilogram. Trufele obişnuite se vând, în schimb cu 20-50 de euro/ kilogram.
Afectate de tăierea pădurilor
De precizat că, foarte importantă este piaţa de desfacere, pentru că, după recoltare, o trufă poate fi consumată doar în primele trei-patru zile. În Deva, există câteva restaurante selecte, care oferă meniuri pe bază de trufe, extrem de căutate de cunoscători. Există, însă, şi piaţa externă, care înghite o bună parte din ciupercile recoltate din munţii noştri. Trufarii din judeţul Hunedoara mai au, însă, un „of“: dispar pădurile din România şi, odată cu ele şi trufele atât de căutate.
Într-o țară care produce anual peste 2,6 milioane de biciclete și se situează pe locul…
Subprogramul de Tratament medicamentos al bolnavilor cu afecțiuni oncologice, Subprogramul de monitorizare a evoluției bolii…
Candidații PSD Hunedoara la Parlament se angajează să investească în viitorul țării printr-un sistem educațional…
Deputatul PSD de Hunedoara, Ilie Toma (foto), a declarat că primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu…
„Sunt Natalia-Elena Intotero și candidez cu convingerea că împreună putem continua efortul comun de dezvoltare…