Categories: ActualitateFlash

Comoditate, nepricepere sau dezinteres?

Cristina Ghenea

Cu ocazia schimbării conducerii de la Castelul Corvinilor din Hunedoara, toate bunurile deţinute de muzeu au fost inventariate. Castelul are o colecţie de circa 10.000 de piese, însă nici una dintre acestea nu a fost clasată în patrimoniul cultural naţional, deşi mare parte din ele întrunesc toate condiţiile.

O colecţie bogată şi diversă
Noul director (n.r. interimar) al muzeului din Hunedoara, Ioan Bodochi, a inventariat colecţia de piese, pe care, o dată cu ocuparea acestei funcţii, a preluat-o de la fosta conducere. Acesta a declarat că, în total, Castelul Corvinilor are 6.190 de piese cuprinse în inventarul de arheologie, circa 400 de exponate care datează din epoca medievală, în jur de 1.000 de obiecte etnografice şi alte peste 1.700, care fac parte din arhiva de documente, dar şi o colecţie numismatică. „O parte dintre acestea sunt propuse pentru clasare, fie în tezaurul patrimoniului cultural naţional (n.r. alcătuit din bunuri culturale de valoare excepţională pentru umanitate), fie în fondul patrimoniului cultural naţional (n.r. alcătuit din bunuri culturale cu valoare deosebită pentru România). Este vorba despre picturi, piese de artă şi arheologie şi despre vârfuri de suliţe care merită să primească un astfel de statut“, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Ioan Bodochi.

Clasarea, de mare importanţă, dar nerealizată
Tot potrivit acestuia, piesele care alcătuiesc impresionanta colecţie deţinută la momentul actual de Castel au fost obţinute, de-a lungul anilor, fie prin donaţii sau achiziţii, fie în urma săpăturilor efectuate de arheologi în incinta muzeului din Hunedoara. Totuşi, în prezent, nici una dintre acestea nu este clasată. Asta, deşi legea spune că declanşarea procedurii de clasare a unui bun susceptibil de a fi inclus în patrimoniu poate fi făcută fie la cerere, fie din oficiu. Iar asta nu poate însemna decât că, în toţi aceşti ani, nici instituţia care le are în custodie, nici autorităţile locale, dar nici Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional nu au avut acest interes. Important de menţionat este că, tot potrivit prevederilor legale, clasarea unui bun este finalizată în cel mult trei luni din momentul declanşării procedurii, iar statutul acordat obligă la protejarea bunului respectiv printr-un întreg ansamblu de măsuri menite să garanteze identificarea, conservarea, asigurarea securităţii, întreţinerea, restaurarea şi punerea în valoare a acestuia. Şi cu toate acestea, în atâţia ani de zile, nu s-a reuşit clasarea nici măcar a unui singur exponat dintre aceste 10.000 de obiecte, unele deosebit de valoroase, deţinute de Muzeul Castelul Corvinilor din Hunedoara. Ceea ce ne face să întrebăm cum de s-a ajuns la această situaţie? Din comoditate, din nepricepere, sau pur şi simplu pentru că nu a existat interes pentru aceste clasări?

MesagerulHunedorean

View Comments

  • ar trebui felicitat dl primar cireser pt incompetenta de care a dat dovada, un fost profesor de seral de doi bani si un director depasit de situatie

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago