Categories: Actualitate

Compania Deva Gold continuã realizarea obiectivelor de investiþii de la Certeju de Sus

Natalia Bumbac

Dispariţia sectorului industrial, dar şi a celui minier, din judeţul Hunedoara, a dus la o lipsă acută a locurilor de muncă în domeniu, iar zecile de mii de specialişti din această zonă au rămas în imposibilitatea de a-şi practica meseria. Prin urmare, orice investiţie care se face în judeţ şi care creează oportunitatea găsirii unui loc de muncă, face ca solicitările să depăşească cu mult oferta. Astfel că în cazul investiţiei făcute de Deva Gold la exploatările miniere de la Certeju de Sus, cererile de angajare să fie extrem de numeroase, deşi investiţia se află deocamdată în faza de implementare şi de creare a cadrului de desfăşurare.

Cereri de angajare din toată zona
Solicitările de angajare au fost depuse la Primăria comunei Certeju de Sus, iar oamenii şi-au anunţat disponibilitatea de a începe cât mai curând munca. Sunt peste 1.200 de solicitanţi din toată zona, asta însemnând localităţile învecinate comunei, dar şi din centrele urbane cum ar fi Deva sau Brad. Sunt persoane care au diverse calificări în meserii ce sunt utile în activitatea de exploatare minieră, fiind specializaţi în aceste profesii pentru lucrările care s-au făcut în trecut la mina Certej. Aşa cum au decurs lucrurile până în momentul de faţă, mulţi dintre ei au trebuit să practice alte meserii, cum ar fi cele din comerţ, iar majoritatea sunt şomeri neindemnizaţi, care se află în afara oricărei forme de protecţie socială. Potrivit afirmaţiilor primarului comunei Certeju de Sus, Petru Cîmpian (foto), în ultima perioadă au fost făcute o serie de angajări, iar mulţi dintre ei au fost locuitori ai comunei. Sunt persoane care se aflau în baza de date de la primărie şi au fost angajate în cadrul lucrărilor de construire a obiectivelor necesare pentru demararea lucrărilor de exploatare minieră.

A început construirea platformei industriale
Până la începerea lucrărilor de exploatare minieră, compania Deva Gold are de finalizat o serie de obiective prevăzute în proiectul final. Recent, a fost emisă autorizaţia de construcţie a primei platforme industriale, iar cu această ocazie au fost făcute şi câteva angajări. „Am emis săptămâna trecută, mai exact în data de 2 octombrie, autorizaţia de construire pentru prima platformă industrială de la uzină. Tot atunci au fost angajate 20 de persoane cu media de vârstă de 30 de ani, din comuna Certeju de Sus. În momentul de faţă, fiind vorba doar de lucrări de amenajare, au fost angajaţi muncitori necalificaţi şi paznici, încă nu s-a pus problema angajării de specialişti calificaţi. Au mai fost făcute angajări de către cei de la ecologizarea lacului de decantare Valea Mealu. Sunt persoane care aveau depuse CV-uri la Primăria Certeju de Sus, dar sunt şi alţii cărora le-am recomandat să meargă direct la angajatori”, a declarat primarul Petru Cîmpian.

Lucrările sunt realizate de firme hunedorene
Lucrările la platforma industrială, aşa cum susţine primarul comunei Certeju de Sus ar trebui finalizate până la sfârşitul acestui an. În paralel, se continuă construcţia depozitului de carote, care pe jumătate a fost deja realizat. De asemenea, a fost finalizată staţia pilot de tratare şi epurare a apelor contaminate provenite din exploatările trecute, dar şi din cele viitoare, care a şi fost pusă în funcţiune. Lucrările au fost efectuate de firme din judeţ, iar acest lucru nu poate fi decât un plus pentru economia hunedoreană.
„Lucrările la obiectivele de la exploatarea minieră sunt executate de firme din Hunedoara. Este un lucru important să fie de la noi din judeţ, deoarece şi din acest punct de vedere suntem în câştig. Firmele au fost selectate în urma unui concurs de soluţii, iar ofertele prezentate de către agenţii economici hunedoreni au fost cele mai avantajoase”, a subliniat  Petru Cîmpian. Aşa cum a mai afirmat primarul comunei Certeju de Sus, până la finalizarea tuturor obiectivelor, ar mai putea dura aproximativ doi ani, iar exploatările miniere vor fi realizate în alte condiţii decât cele care s-au făcut până în 2006. De data aceasta, lucrările vor fi executate cu o tehnologie nouă, conformă cerinţelor Uniunii Europene şi cu îndeplinirea tuturor condiţiilor impuse pentru protejarea mediului înconjurător.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

3 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

3 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

3 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

3 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

3 zile ago