Se ştie deja că de câţiva ani, Compania Deva Gold a demarat proiectul minier „Exploatarea minereurilor auro-argentifere în perimetrul Certej, judeţul Hunedoara“, ţinând cont de toate prevederile legale, reuşind să obţină acordul de mediu.
Proiectul minier se va dezvolta pe aproximativ 450 de hectare de teren, din care zona industrială reprezintă arpoximativ 300 hectare, iar zona de protecţie perimetrală 156 hectare. Din cele 300 de hectare ale zonei industriale, 187 hectare sunt acoperite de pădure. Pentru implementarea proiectului, Compania Deva Gold are nevoie de scoaterea din Fondul Forestier Naţional a unei suprafeţe împădurite de 165,11 hectare, restul de 22 ha de pădure rămânând neatinse, ca zone verzi între obiectivele industriale.
Suma, depusă anticipat în contul ministerului de resort
Astfel, pentru cele 165,11 hectare de pădure propuse pentru defrişare, Deva Gold SA va împăduri, conform calculelor efectuate de instituţiile silvice, 600 ha de teren, ceea ce reprezintă o suprafaţă de aproximativ 3,6 ori mai mare decât suprafaţa defrişată. Conform calculelor făcute de specialiştii silvici, Deva Gold va cheltui pentru scoaterea din Fondul Forestier Naţional a unui hectar de pădure 290.000 lei (65.000 euro), ceea ce va conduce la o cheltuială totală de 47.800.000 lei, sumă care va fi plătită în avans. Întreaga sumă va fi depusă anticipat în contul Ministerului Apelor şi Pădurilor şi în contul Ocolului Silvic.
„Pe lângă obligaţiile băneşti prevăzute în Codul Silvic, Deva Gold va achita anticipat, în contul Ministerului Mediului, sub formă de garanţie de mediu, contravaloarea integrală a lucrărilor de închidere şi refacere a mediului pentru suprafeţele de teren ocupate de obiectivele industriale aferente proiectului minier, contravaloare care se ridică, în acest caz, la o sumă totală de peste 13 milioane de euro. Una peste alta, suprafaţa actuală a Fondului Forestier Naţional va creste cu 435 ha, din aritmetica simplă a 165 ha defrişate, la 600 de ha împădurite. Ca să nu mai vorbim de faptul că, la finalul proiectului, toate terenurile afectate de activitatea minieră vor fi redate în circuitul silvic sau agricol şi donate comunităţilor locale“, declara Nicolae Stanca, directorul general al Companiei Deva Gold SA în urmă cu câteva luni.
În sarcina beneficiarului
”Compania Deva Gold a solicitat scoaterea definitivă cu compensare din fondul forestier naţional a unui teren în suprafaţă de 56.1579 ha pentru realizarea obiectivului „Exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Certej”. Acest teren forestier se află în proprietatea SC Deva Gold SA, în raza satului Bocşa Mică şi în administrarea Ocolului Silvic Simeria. În compensarea terenului solicitat pentru scoatere definitivă, SC Deva Gold SA a oferit o suprafaţă de 168.624 ha teren agricol pentru împădurire şi trecerea acestuia în fondul forestier naţional. Documentaţiile care se întocmesc în vederea obţinerii aprobării pentru scoaterea definitivă din fondul forestier naţional, precum şi înaintarea acestora către diferite instituţii spre avizare şi aprobare sunt în sarcina beneficiarului”, susţin reprezentanţii Direcţiei Silvice Hunedoara.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…