Categories: Actualitate

Compania Huilei nu vrea să se predea

Carmen Cosman

În ciuda managementului „la sânge”, practicat anul acesta de administraţia Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani, mineritul din Valea Jiului este în criză, în lipsa subvenţiei acordate de la bugetul de stat. Diferenţa între cheltuieli şi venituri este de 320 de milioane de lei.
Din vânzarea huilei
De la începutul acestui an, Executivul nu a direcţionat nici măcar un leu către CNH, pe motiv că reprezentanţii Comisiei Europene nu şi-au dat acceptul pentru acordarea ajutorului de stat. În aceste condiţii, salariile angajaţilor, ori banii de investiţii au venit strict din vânzarea huilei şi, într-o mică măsură, a fierului vechi. Exerciţiul bugetar este, însă, îngrijorător. Astfel, până la ora actuală, diferenţa între venituri şi cheltuieli este de 320 de milioane de lei. De precizat că în balanţa cheltuielilor intră şi majorările şi penalităţile care se calculează la datoria istorică a CNH, o altă „piatră de moară” de care guvernanţii nu au putut sau nu au vrut să scape Compania nici în acest an.
Manual de supravieţuire
Ca să supravieţuiască şi să nu pună lacătul pe unităţile miniere, conducerea CNH Petroşani s-a văzut nevoită să adopte o serie de măsuri de criză. Practic, s-a pornit din februarie, când s-a reuşit majorarea preţului la cărbunele livrat beneficiarilor. Pentru Termocentrala Paroşeni, preţul a crescut de la 60 de lei la 64 de lei/Gcal, iar pentru Termocentrala Mintia, unde merg două treimi din producţia totală, preţul a fost majorat de la 58 de lei, la 64 de lei/Gcal. Pe de altă parte, CNH a beneficiat de un contract de furnizare a energiei electrice, până în luna septembrie, de la Hidroelectrica. Altfel spus, reprezentanţii Companiei au reuşit să se strecoare pe lângă băieţii deştepţi care au încheiat contracte avantajoase cu Hidroelectrica şi astfel s-a obţinut o reducere cu 14 la sută a tarifului faţă de cel perceput de ENEL.
S-a tăiat în carne vie şi în ceea ce priveşte personalul, care nu a mai beneficiat de atâtea zile libere plătite ca în anii precedenţi, dar s-au redus şi cheltuielile cu munca vie, cele de transport, ori cheltuielile materiale. Nu se mai lucrează pe stoc şi pe tot parcursul anului 2011 au fost achiţionate materialele strict necesare şi, pe fondul crizei fianciare, furnizorii de materiale s-au văzut nevoiţi să mai scadă preţurile practicate.
De precizat, însă, că, după două runde de disponibilizări, producţia CNH este aproximativ aceeaşi cu cea din 2009.  Anul trecut au plecat din sistem 1.700 de angajaţi, iar la sfârşitul anului s-a contabilizat aceeaşi producţie cu cea din anul precedent. În acest an, alţi 895 de angajaţi s-au disponibilizat, iar 112 s-au pensionat, dar s-a realizat cam aceeaşi producţie cu cea de anul trecut şi de acum doi ani.
Dacă Executivul nu va lua o decizie urgentă, în ceea ce priveşte acordarea ajutorului de stat, până la finele anului există toate premisele ca activitatea extractivă să fie paralizată.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Daca nu s-ar pune piedici mineritului Vaii Jiului (CNH) de catre olteni gorjeni infiltrati de Condescu cu ajutorul lui Berceanu (care conduce din umbra directori,afacerile si bani ministerului)in Ministerul Economiei (Ministerul Oltenilor)CNH-ul ar arata mult mai bine.

Recent Posts

Presiuni sau slugărnicie la Primăria Vețel: Călin Marian folosește un document oficial pe post de „trofeu politic”

Senatorul „resturilor” PNL, Călin Marian, își arogă merite nejustificate într-o investiție privată, iar primăria VEȚEL…

2 zile ago

Cum functioneaza turneele de poker online

In prezent, la un cazino online mai poti juca si alte jocuri de noroc, nu…

o săptămână ago

Comunicat de presă

2 săptămâni ago

ANUNŢ

2 săptămâni ago

COMUNICAT al Asociației Județene a Răniților Revoluției și Urmașilor Eroilor Martiri Hunedoara-Deva

STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…

2 săptămâni ago

Comunicat de presă

3 săptămâni ago