Comunitate

Compartimentul de diabet, nutriție și boli metabolice din cadrul Spitalului Municipal Orăștie: a crescut numărul pacienților recent diagnosticați cu diabet și a scăzut vârsta de debut a bolii

Magdalena Șerban

Una dintre cele mai solicitate ramuri medicale ale Spitalului Municipal Orăștie este Compartimentul diabet zaharat, nutriție și boli metabolice. Nu doar că s-a mărit adresabilitatea uni­tății sanitare, dar comparativ cu anii pre­cedenți, se poate constata o creș­te­re a numărului de pacienți diagnosticați cu diabet, iar ceea ce e și mai trist ține de faptul că sunt din ce în ce mai tineri.

Doctorii de familie pot elibera rețetă, în baza scrisorii medicale de la specialist
Corpul nostru are nevoie zilnic de ener­gie, pe care o obținem prin alimentație. Mai întâi, mâncarea pe care o furnizăm or­ganismului este transformată în glu­coză, prin procesul de digestie. Apoi, glu­coza ajunge în sânge și este sintetizată, cu ajutorul insulinei produse de pan­creas, în energie. Problemele apar atunci când pancreasul nu produce insulina necesară sau când organismul nu fo­lo­sește eficient acest hormon. În aceste si­tu­a­ții, glucoza nu mai este transformată în energie și se acumulează în organism într-o cantitate mai mare decât ar fi nor­mal, favorizând declanșarea diabetului zaharat. Potrivit reprezentanților spi­ta­lu­lui din Orăștie, pe partea de Ambulatoriu există solicitările cele mai multe, dat fiind faptul că în discuție e medicația cronică, pe care pacienții trebuie să o ia. Sunt în­re­gistrați la cabinetul din cadrul Compar­ti­mentului diabet zaharat, nutriție și boli metabolice de aici aproape 4000 de pacienți. Ei vin la trei luni, pentru rețetă, însă rețeta la diabet poate fi eliberată și de medicul de familie, în baza scrisorii medicale dată de specialist, dacă nu e cazul de insulină. Deci doar unele me­di­ca­mente, nu toate. Totuși, cazurile noi de dia­bet sau acei pacienți care nu au scri­soare medicală și sunt pe insulină nu pot apela la medicii de familie. Veștile nu sunt deloc îmbucurătoare, realitatea ne­pu­tând fi îndulcită. Aceeași reprezentanți ai instituției sanitare orăștiene susțin că a cres­cut numărul pacienților recent diag­nosticați cu diabet și a scăzut vârsta de debut a bolii, din ce se poate observa în ultima perioadă. Stresul, alimentția, se­den­tarismul, ciugulitul între mese, mân­ca­tul pe fugă și nesănătos, programul haotic, toate acestea sunt factori care contribuie. De asemenea, ce s-a mai putut constata legat de tinerii care vin cu diabet aflat la debut e că aceștia con­sumă foarte mult sucuri acidulate, bo­gate în zaharuri. Totodată, dacă sunt cazuri de diabet în familie, automat și riscul de a dezvolta diabet este mai mare, existând o predispoziție genetică.

Cum se manifestă?
De multe ori, diabetul zaharat nu este depistat din fază incipientă, tocmai din cauza lipsei simptomelor. Creșterea ni­ve­lului de glucoză din sânge are loc lent, astfel că nu determină manifestări decât după un timp, așa cum ar fi sete, urinare în cantitate mai mare decât de obicei, apetit culinar ridicat și stare de oboseală. Odată cu evoluția bolii, simptomele se pot extinde și la nivelul altor sisteme, or­gane sau părți ale corpului, ca de ex­emplu acuzându-se vedere încețoșată, furnicături sau amorțeală a membrelor, infecții ale pielii, infecții ale tractului urinar. Diabetul este un hoț lent, dar care merge la sigur. Sunt două forme, și anu­me cel zaharat de tip 1, care presupune lipsa producerii de insulină în corp sau prezența unei cantități insuficiente din acest hormon în organism, fapt cauzat de funcționarea deficitară a pancrea­su­lui. Este cel mai des întâlnit în cazul ti­ne­rilor, iar persoanele afectate sunt de­pen­dente de tratamentul cu insulină. Asta, deoarece se caracterizează prin deficit absolut de insulină. Apoi, e diabetul zaharat de tip 2, ce constituie rezultatul a două disfuncționalități: rezistența celu­lelor la acțiunea insulinei și deficiențe la ni­velul pancreasului. Este cea mai frec­ventă formă de diabet și este adesea aso­ciată cu obezitatea. Pacienții nu sunt dependenți de tratamentul cu insulină, aceștia trebuind doar să își controleze ni­velul glicemiei din organism, printr-o ali­mentație corespunzătoare, sport, dar și prin tratamentul recomandat de medic în acest sens, dacă este cazul.

E vindecabil?
Diabetul nu este o boală vindecabilă, iar pacienții au nevoie de tratament pen­tru a menține nivelul glicemiei în para­metri normali și pentru a reduce riscul de apariție a complicațiilor. În cazul dia­be­tu­lui zaharat de tip 1, ei sunt dependenți de tratamentul cu insulină, recomandat de medicul diabetolog. În ceea ce privește diabetul zaharat de tip 2, medicul poate recomanda insulină, dacă pacientul se află într-un stadiu avansat al bolii, sau alte medicamente pentru reducerea nivelului glicemic. Tratamentul, în acest caz, se ba­zează și pe urmarea unui regim ali­mentar sănătos și pe mișcare fizică.

Cum îl depistați
Verificarea glicemiei se poate face prin mai multe teste, fiecare presupunând re­col­tarea de sânge. Recoltarea se rea­li­zează la cel puțin opt ore de la ultima masă, de obicei dimineața. Ar mai fi tes­tul de toleranță la glucoză – cu recoltarea glicemiei a jeun, la 1 oră și la 2 ore după glu­coză. Și nu în ultimul rând se face hemoglobina glicată ( HbA1c) care arată variația nivelului glicemiei din ultimele trei luni. Toate se pot face la spitalul din Orăștie, gratuit pentru orice asigurat, de altfel aici existând și paturi dedicate (Secția Medicină Internă), pentru cazurile de internare. Programul de consultații în Ambulatoriu este de luni până vineri, de la ora 10:00 la ora 14:00. Telefon pro­gra­mări: 0254 243 015 sau se pot face și online, accesând site-ul instituției sa­ni­tare, link https://spitmunor.ro/portal/hunedoara/spital/portalweb.nsf/AllByUNID/Programare+online-00005782?OpenDocument . Acte necesare pentru con­sul­tație în ambulator: bilet de trimitere de la medicul de familie (în 2 exemplare), card de sănătate, carte (buletin) de identitate, adeverință de la locul de muncă, cu numarul zilelor de concediu medical pe ultimele 12 luni.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Bandă de hoți din Ilia, furturi pe bandă rulantă

Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…

2 zile ago

Funcționari din Primăria Petroșani, declarați nevinovați de cea mai înaltă instanță a României

Nu unul ci patru judecători de la ICCJ au judecat dosarul și au dat aceeași…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Șușotesc gurile rele prin târg că o duduie care le face viața grea salariaților săi…

3 zile ago