ActualitateFlash

Complexul Aqualand din Deva, în pericol de a fi închis

Mircea Crivăţ

Printr-o decizie a Curţii de Apel Alba Iulia, din 1 octombrie a.c., autorizaţia de mediu a complexului Aqualand din Deva a fost anulată. Şase familii care locuiesc în apropierea complexului au deschis mai multe procese, iar unul dintre acestea a fost câştigat în instanţă, la recurs, în data menţionată.
Cele şase familii, ale căror locuinţe se învecinează cu Aqualand, susţin că sunt deranjate de zgomot, vibraţii şi noxele de la staţia de producţie de energie electrică şi termică în cogenerare a complexului, adică staţia care asigură apa caldă. Un ONG de mediu – Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) – a sărit în ajutorul oamenilor deranjaţi de Aqualand.

Ce spune comunicatul ONG-ului
Cele şase familii care au deschis procesele împotriva Aqualand-ului au fost susţinute de CIDMR. „Curtea de Apel Alba a luat o decizie irevocabilă de anulare a autorizaţiei de mediu pentru un complex de agrement din oraşul Deva, ca urmare a acţiunii judecătoreşti a unui grup de cetăţeni din vecinătatea complexului, afectaţi de zgomotul şi poluarea produsă de instalaţie. Asociaţia Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) a intervenit în acţiune în interesul reclamanţilor. În anul 2010, Primăria Deva a terminat lucrările şi a pus în funcţiune un complex de agrement tip „Aqualand“ situat în oraşul Deva, aceasta fiind şi proprietarul instalaţiei. Incinta complexului, în suprafaţă totală de 10.000 de mp de bazine de înot, restaurante şi terase, este o sursă permanentă şi masivă de zgomot şi vibraţii pentru locuinţele învecinate, aflate la numai 5 m distanţă. Cea mai problematică instalaţie a Complexului este însă o staţie de producţie de energie electrică şi termică în cogenerare, care produce un zgomot ce depăşeşte cu mult valorile admise în zonele rezidenţiale. Pe data de 3 decembrie 2009, APM Hunedoara a emis o autorizaţie de mediu pentru funcţionarea staţiei de cogenerare a complexului. Proiectul complexului nu a trecut prin procedura de evaluare a impactului asupra mediului şi a consultării populaţiei. Mai mult, conform PUG al municipiului Deva, în zona în care este amplasat obiectivul, sunt interzise construcţiile în care se desfăşoară activităţi poluante, producătoare de noxe.
Mai mulţi locuitori, proprietari ai caselor din zona de impact a instalaţiei, au deschis o acţiune în instanţă împotriva Primăriei Deva, a APM Hunedoara şi a titularului actual al autorizaţiei de mediu SC Aqualand Deva SRL, prin care au solicitat anularea autorizaţiei de mediu eliberate de APM Hunedoara pentru staţia de cogenerare a complexului. CIDRM a intervenit în acţiune în interesul reclamanţilor. După ce Tribunalul Hunedoara a respins acţiunea, reclamanţii şi asociaţia au făcut recurs împotriva hotărârii primei instanţe, recurs soluţionat de Curtea de Apel Alba prin decizia din 1.10.2012, pronunţată în Dosarul 1216/97/2010”, se arată într-un comunicat al CIDMR. În urma acestei decizii a Curţii de Apel Alba Iulia, staţia de producţie de energie electrică şi termică în cogenerare ar trebui oprită. Ceea ce înseamnă că întreg complexul Aqualand ar rămâne fără apă caldă.

Georgeta Barabaş: „Nu se confirmă. Nu sunt depăşite valorile”
Directorul Agenţiei de Protecţia Mediului Hunedoara, Georgeta Barabaş, care în acest moment este consilier al ministrului Mediului, prin detaşare, ne-a declarat că, deocamdată, nu se poate da un verdict referitor la acest caz. „Aşteptăm motivarea deciziei. Dar, în acest timp, dacă Primăria Deva depune un nou dosar, noi trebuie să-l primim. Dacă o nouă autorizaţie va fi dată sau nu, asta nu putem şti acum. Deocamdată, nefiind comunicată o sentinţă definitivă, noi nu putem să luăm nici o decizie”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Georgeta Barabaş, directorul Agenţiei de Protecţia Mediului Hunedoara şi consilier al ministrului Mediului. Aceasta a ţinut să precizeze că, din punct de vedere al măsurătorilor, nu sunt probleme. „Nu sunt depăşite valorile maxime admise privind noxele, vibraţiile şi zgomotul. Iar măsurătorile au fost făcute de laboratoare private acreditate”, afirmă directorul APM Hunedoara.

Primarul caută soluţii convenabile pentru toţi
Contactat de MESAGERUL HUNEDOREAN, primarul Devei, Petru Mărginean, ne-a declarat că, până la această oră, nu a primit nimic oficial legat de această chestiune, ci numai întrebări de la reprezentanţii presei. Aşa că, deocamdată, nu poate să se pronunţe referitor la modul în care va acţiona municipalitatea deveană, până nu vede hotărârea instanţei şi motivaţia acesteia. „Oricum, avem mai multe posibilităţi prin care să rezolvăm această problemă în interesul locuitorilor municipiului şi nu doar al lor. Fie vom solicita o altă autorizaţie de mediu, fie vom face apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fie vom sta de vorbă cu oamenii din zonă, pentru a găsi o soluţie convenabilă pentru toată lumea”, a declarat primarul municipiului Deva.

Probleme şi cu autorizaţia de construcţie
Mai amintim că Prefectura Hunedoara a atacat în instanţă şi legalitatea autorizaţiei de construcţie. În decembrie 2011, Tribunalul Hunedoara s-a pronunţat, hotărând anularea autorizaţiei de construcţie. În prezent, procesul se află pe rol la Curtea de Apel Alba Iulia, un nou termen de judecată fiind stabilit pentru data de 9 octombrie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura