Complexul Energetic Hunedoara se divizează. Cererea de „divorţ“ a fost semnată ieri

Natalia Bumbac

Activităţile de producţie de energie şi cea de minerit din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) se vor separa. Potrivit directorului general Constantin Jujan, ieri, Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) societăţii a aprobat declanşarea procedurii de separare a termocentralelor Mintia şi Paroşeni de cea a minelor de la Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni.
„Procedura de separare a fost aprobată în AGA şi va dura până la opt luni. Acest demers este necesar pentru ca guvernul să poată aloca ajutorul de stat în valoare de 167 de milioane de lei necesar achiziţionării certificatelor pentru emisiile de carbon de către cele două termocentrale, dar şi pentru alte cheltuieli necesare funcţionării celor două unităţi”, a afirmat Constantin Jujan. Acesta a adăugat că toate condiţiile de divizare a CEH vor fi cunoscute în momentul în care Executivul va emite un act normativ în acest sens.

Ajutorul a fost aprobat de Comisia Europeană
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, privind mecanismul de acordare a ajutorului de stat către CEH, Ministerul Finanţelor Publice va putea acorda Complexului, în tranşe, suma de 167 de milioane de lei pentru o perioadă de şase luni, cu titlu de ajutor de stat individual de salvare. Acesta se acordă în scopul asigurării necesarului de lichidităţi pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de susţinere a activităţilor, precum şi pentru achiziţionarea certificatelor verzi. Dar, sprijinul financiar reglementat prin acest act normativ nu se acordă pentru sectorul de minerit. Pentru a demonstra că nu va fi utilizat în acest sector, activitatea minieră a societăţii se va separa legal de celelalte activităţi. De aceea, după intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă şi având în vedere că ajutorul de stat individual de salvare a fost autorizat de Comisia Europeană în data de 21 aprilie 2015, societatea va iniţia demersurile pentru separarea activităţii miniere.

Fără ajutorul de stat, termocentralele se închid
În prezent, opiniile faţă de demersurile de divizare a activităţilor CEH sunt împărţite, unele fiind pro iar altele contra. Doar în privinţa necesităţii acordării ajutorului de stat, părerile sunt unanime. „În acest moment, fără ajutorul de stat, termocentralele Paroşeni şi Mintia nu vor mai putea funcţiona. Este nevoie de aceşti bani pentru a finaliza lucrările la staţia de desulfurare de la Termocentrala Paroşeni, care a fost realizată în proporţie de 80 la sută. De asemenea, trebuie achitate costurile pentru certificatele de emisii de carbon. În caz contrar, vom plăti o amendă de 120 de milioane de euro, riscând retragerea autorizaţiei de mediu”, a declarat Mihai Lorincz, preşedintele Sindicatului Liber SE Paroşeni. Întrebat dacă următorul pas de după divizarea CEH ar fi închiderea minelor şi a celor două termocentrale, ceea ce ar însemna desfiinţarea sectorului energetic din judeţ, acesta a afirmat că lucrurile stau exact invers. „Dacă nu sunt făcute demersurile necesare pentru acordarea ajutorului de stat, unul dintre ele fiind divizarea CEH, atunci, ambele termocentrale se vor închide pe loc. Ceea ce ar duce şi la inutilitatea activităţii de extracţie minieră. În concluzie, lucrurile stau exact invers. Divizarea înseamnă continuarea activităţii, contrar opiniilor care susţin că desfiinţarea complexului ar duce la moartea sectorului energetic din judeţ”, a adăugat Mihai Lorincz. Astăzi, pe ordinea de zi a şedinţei guvernului ar putea fi trecut proiectul prin care se va aproba acordarea ajutorului de stat în valoare de 167 de milioane de lei.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • No amu trebuie facut (sau s-a facut) si un studiu de fezabilitate pentru divizare. Io zic ca ar fi bine sa-l faca tot firma care l-a facut si pentru fuziune, ca nu strica un ban in plus si firma poate demonstra profesionalism in a se contrazice.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

S-a îmbătat criță și a fă­cut praf un bolid cum­părat din banii pu­blici. Cârcotașii dintr-o…

6 ore ago

Şoseaua Hunedoara-Sântuhalm, modernizată la standardul TransRegio pentru conexiune directă cu A1

Şoseaua care face legătura între mu­ni­cipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…

6 ore ago

Bulina albă

Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…

6 ore ago

Bulina neagră

Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…

6 ore ago

Te-ai vaccinat împotriva Covid? S-ar putea să ai probleme cu inima

Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre mo­dul în care nanoparticulele lipidice…

6 ore ago

Nu s-a schimbat nimic. Cu salarii babane, unii medici încă cer șpagă

Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat…

6 ore ago